Wat doet de innerlijke criticus jou aan? ♥ Tamara Beekmans ♥ Lichtwerkers Nederland


Nog maar een paar jaar geleden nam mijn innerlijk criticus de totale leiding over mijn leven. Deze bemoeide zich overal mee, met mijn relaties, welk werk ik deed, hoe deze vond hoe ik eruit moest zien, welke kleding ik wel of niet moest dragen, maar vooral over mijn gedachtegangen. Het was zelfs zo erg dat ik totaal de verbinding met mezelf kwijt raakte. Dat kwam omdat ik nog steeds in mijn overlevingsmodus stond.

 

Maar wist ik veel, ik kende niet beter dus ik dacht dat dit het leven was.

 

 

Ik was best onzeker, al had ik mezelf trucjes aangeleerd waardoor de buitenwereld dat niet kon zien, ik werd de clown, maar ik was voor de buitenwereld ook spiritueel ontwikkeld.

 

Toen wist ik nog niet dat je niet spiritueel echt jezelf kon ontwikkelen voordat je zelf echt in balans was en uit het overlevingsmechanisme kon komen.

 

Ik deed maar wat en dacht dat dat goed was. Ik zag niet dat ik mezelf enorm tekort deed, onder mijn niveau werkte en niet met de juiste man een relatie had. Omdat ik dacht dat ik niet meer verdiende.

 

Ik ben langzaam aan de slag gegaan met mezelf met vallen en opstaan om door te krijgen wie er nu eigenlijk mijn leven aan het leven was.

 

Want ik had wel door dat dit niet werkte. Na 5 burn-outs en een levenslange depressie met dieptepunten voelde ik altijd iets in me dat dit niet het leven kon zijn. Hier was ik niet voor gekomen. Het moest beter zijn dan dit lijden. Ik moest, en met ik bedoel ik mijn hart en mijn ziel de leiding over mijn leven terug over nemen. Zo ontdekte ik iets heel bijzonders wat ik te heb weten te transformeren in mezelf wat wel werkt. Met veel vallen en opstaan natuurlijk. Dat ga ik je nu vertellen.

 

Onze innerlijke criticus

 

Die zit in ons hoofd. Ontstaan vanuit het overlevingsmechanisme. Iedereen heeft ze. Het is een deel in jezelf die bij ieder persoon aanwezig is. Vaak zijn er meerdere die in ons hoofd de leiding nemen. Dat zijn bijvoorbeeld: de controleur, het innerlijke kind, het gekwetste kind, de saboteur, de perfectionist, de moedige in ons, de volwassene, de liefdevolle, degene die het overzicht bewaard, noem maar op. Ondersteunende ikken en destructieve ikken hebben we allemaal.

 

Als we nog in het overlevingsmechanisme zitten nemen vaak de innerlijke criticus en de saboteur het van je over.

 

Deze zitten dan aan het stuur en andere delen in je volgen of zijn naar de achtergrond gedrukt. Dat kan veel problemen geven, vooral als je niet meer hoeft te overleven. Het zijn oude patronen die je nog niet hebt leren transformeren. We hoeven niet het kind met het badwater weg te gooien, want ook in deze overlevingsmechanisme heb je kwaliteiten ontwikkelt. Maar hoe zorg je er nu voor dat deze vóór jou gaan werken in plaats van tegen je.

 

Echt even voelen is dan heel belangrijk!

 

“Sluit eens even je ogen en ga met je aandacht naar binnen. Wat voel je, fysiek maar ook emotioneel? Misschien voel je onrust of ben je rustig. Als het niet lukt om in het nu te komen, wat zeg je innerlijke criticus dan, welk onderwerp houdt je bezig? Zeg dan, dank je, ik heb je gehoord, ik kom later bij je, nu wil ik even in het moment zijn en voelen. Bedankt.”

 

Het kan zijn dat je merkt dat je ego erg actief wordt als je naar binnen gaat. Jouw ego (lees innerlijke criticus/saboteur) wil namelijk geen verandering, het wil niet dat je naar het gevoel gaat. Je ego wil dat jij in het oude blijft hangen, dat je het opgeeft en niet groeit en veranderd. Want dan verliest dat deel van het ego, zijn of haar bestaansrecht.

 

Hoe kun je je innerlijke criticus horen?

 

Je kunt onderscheid maken tussen de ikken in je hoofd. Wist je dat? We hebben vele saboteurs in ons ontwikkeld in ons hoofd waar vele van ons zich mee identificeren, deze kun je vele namen geven door de rollen die deze aanneemt in je leven. Veel mensen zijn hiermee onbewust geïdentificeerd. Je denkt dan echt dat je dat bent. Maar dat ben je niet, dat heb je. Twijfel je daar wel eens aan? Door het feit dat je hier mee aan de slag kunt gaan en dit kunt transformeren, wéét je dat je het niet bent. Maar je bent er wel gewend aan geraakt, het is vertrouwd.

 

Het gaat erom dat je je bewust wordt van deze processen, die zich in jou afspelen, dat je dit steeds beter door krijgt.

 

Hierdoor wordt je leven zo veel gemakkelijker en voel je je weer vrij!

 

Deze innerlijke criticus kan alleen maar oordelen op datgene wat jij tot nu toe in je leven hebt meegemaakt. Hij of zij creëert ook een comfortzone, zodra jij je buiten de gebaande banen begeeft komt de innerlijke criticus naar boven en begint negatief tegen je te praten: “Dat kun jij niet! Dat moet jij niet doen! Anderen zijn altijd beter dan jou! Jij bent (nog) niet goed genoeg om aan die nieuwe baan te beginnen! Jij hebt nog niet genoeg geleerd om dit of dat te doen, of dit is ook een sterke: anderen zijn veel beter dan jou!” etc. etc.

 

Deze innerlijke criticus zorgt ervoor dat jij geen stappen zet in je leven, je niet door kan groeien. Deze stem neemt letterlijk jouw leven over. Dat levert altijd een rot gevoel op, je vertrouwen in jezelf wordt beetje bij beetje afgebroken.

 

Wat kun je doen?

 

Wat heel belangrijk is om te doen is om deze stem te bedanken. Ja, ik hoor je al zeggen. Bedanken?? Toch werkt het, deze stem is jou namelijk heel lang van dienst geweest, heeft jou geholpen om in bepaalde situaties in jouw verleden jou te helpen overleven! En als deze stem zomaar bedankt wordt, zal deze gaan protesteren en zelfs boos worden. Je bedankt hem of haar, respectvol en je zegt dat je hem of haar hebt gehoord, maar dat jij nu de leiding overneemt. Word nooit, maar dan ook nooit boos of kwaad op deze stem, want dan zal hij of zij daar nog bozer om worden en je word langzaam gek van het geschreeuw in je hoofd. Al je energie gaat daar naar toe en je gaat je er dan weer mee identificeren en komt met jezelf in conflict.

 

Neem de leiding over jezelf terug

 

Hoe doe je dat: Als eerste stap werkt je hand op je hart leggen en daar naar toe ademen heel goed om weer in je lichaam te komen, in contact met de liefde in je hart en je wordt ook rustiger hiervan.  Als je verbonden bent met jezelf, komt dat ook relaties ten goede. Als je dat niet bent, welke deel van jou heeft dan een relatie met de ander? Op dit moment is er een kortingsaanbod van een nieuwe online cursus over de Innerlijke Criticus. 

 

Wat kun je hieraan doen?

 

Spreek deze visualisatie in op je telefoon en luister deze zo vaak als je kunt af. Neem pen en papier bij de hand voor na afloop van deze krachtige visualisatie. 

 

“Sluit je ogen. Ga lekker gemakkelijk zitten en ontspan je spieren in je lichaam heel bewust. Ontspan je gezicht spieren, je schouders omlaag, leg je handen neer met de handpalmen omhoog zodat je ze kunt laten dragen. Adem een paar keer goed diep in- en uit. Stel je zelf eens voor over 20 jaar als jij de beste versie van jezelf zou leven. Hoe zie jij er dan uit? Maak een beeld van jezelf, wat voor kleren vind je fijn om te dragen? Wat is je uitstraling? In wat voor model zitten je haren dan? Zijn ze langer of korter? Welke kleur? Draag je sieraden? Welke stoffen vind je fijn om te dragen? Hoe beweeg je je? Hoe voel je je van binnenuit wat je uitstraalt naar buiten toe? Hoe praat je dan met jezelf? Hoe ga je dan om met jezelf en je omgeving? Wat voor werk doe je? Wie zijn er dan om je heen?

 

In wat voor huis woon je en op welke plek? Hoe ziet de buitenkant van je huis eruit? In welke stad, land of natuurgebied staat je huis? Hoe heb je je huis ingericht? Welke sfeer? Kleuren? Materialen? Weet dat je huis ook een deel van je innerlijk weerspiegelt.

Hoe ziet jouw (dagelijkse) leven eruit? Probeer nu eens in contact te komen met die (innerlijke wijsheid) vrouw die in jou zit. Ga er eens mee in gesprek. Wat heeft zij jou te vertellen. Wat is haar boodschap aan jou? Stel je open en luister.

 

En wacht....

 

Stel nu je dilemma’s voor waar je nu mee zit in je leven aan deze (innerlijke wijsheid) vrouw? Wat moet jij nu weten om die plek te gaan bereiken waar zij nu is. Wat staat jou in de weg en hoe ga je dit aanpakken? Stel vragen over jouw toekomst aan haar, en luister goed. Vraag dan ook wat het belangrijkste is geweest voor jou de afgelopen 20 jaar.

 

En wacht....

 

Doe nu je ogen open en schrijf alles op wat je tijdens je visualisatie gezien hebt over je toekomstige ik waarin je beste eigenschappen en gaven tot volle bloei zijn gekomen.”

Houd dit blaadje bij de hand, leg hem op je nachtkastje of in je tas. Het is belangrijk dat je stappen gaat zetten in jouw leven naar deze toekomstige ik, als je de stem van je innerlijke wijsheid volgt, weet JIJ de antwoorden zelf. Je vertrouwen groeit en je komt zo op je eigen pad.

 

Telkens als de innerlijke criticus opkomt en je van je nieuwe plannen af wil houden, bedank deze en maak dan bewust contact met je innerlijke wijsheid, luister wat zij je op dat moment voor raad kan geven.

 

© Tamara Beekmans

www.vrouwenkrachtacademie.nl