Jan Bommerez

Chronische spanning
Wilhelm Reich kwam tijdens zijn onderzoek tot de conclusie dat mensen met emotionele en psychische problemen ook chronische spanning hadden in hun spieren (in feite in het bindweefsel).

Hoe ziet gezondheid er eigenlijk uit?
Bij onbewust chronisch vasthouden kan de levensenergie niet meer vrij stromen en nu is dus ook de pulsatie verstoord. Dat is hoe optimale gezondheid beetje bij beetje of af en toe met grote sprongen afneemt.

Posttraumatische symptomen
Overprikkeling betekent dat het alarmsysteem altijd in zekere mate blijft aanstaan en aanzet tot 'doen'. Het getraumatiseerde individu is altijd in een actieve staat en kan geen rust vinden.

Loslaten en schaduwwerk
We hebben allemaal een lichtzijde en een schaduwzijde. Het is gewoon deel van mens zijn in een dualistische wereld. Laten we er eens samen naar kijken...

Het lichaam is de tempel voor de Geest
Wanneer er geactiveerd trauma in het lijf is, kan geen enkele hoeveelheid “positief denken” de bij trauma horende afsluitingsverschijnselen compenseren.

Over een innerlijke ‘container’ bouwen om oude onverwerkte emoties alsnog te kunnen verwerken
Wanneer we overweldigd werden, konden we de emoties niet verwerken en daarom dissocieerden we. Dat is wat trauma is.

Het pijnlichaam
Pijn is weerstand. Wanneer de levensenergie (zoals in onze natuurlijke staat) vrij kan stromen is er geen pijn.

Vroegkinderlijk trauma, chronische vermoeidheid en uitputting
Chronische vermoeidheid en zelfs totale uitputting horen bij de meest voorkomende symptomen van onbehandeld (en meestal ook ongediagnosticeerd) trauma uit de vroege kindertijd.

Nervus Vagus
Het heeft allemaal te maken met het niet begrijpen (niet kunnen of niet willen) van de echte oorzaken... Van symptoombestrijding krijg je levenslange cliënten, van het helen van de diepere oorzaken niet.

Liefde geven aan jezelf
Dat soort instinctieve en diepgewortelde schaamte kan levenslang voor 'niet kunnen zijn wie je echt bent' zorgen omdat 'jezelf zijn' te pijnlijk is. Dat is wat meestal aanwezig is in mensen met onveilige hechting.

Meer weergeven