Ralph Nelissen

Lichaams/traumawerk: De weg naar beneden
Alle energie zat boven in het lijf en daarmee is er dus ook geen gronding. Zo ben ik lange tijd spiritueel ontsnapt aan de werkelijkheid door te verdwijnen in spirituele (bypass)

Ontmanning: zoektocht naar man-zijn
Het gevolg van ontmanning is heel goed zichtbaar in het aangeleerde gedrag wat je nu vaak ziet bij mannen, wat in mijn beleving een pijnlijke oorzaak (onvrijheid) heeft die vaak niet gevoeld kan worden.

We stappen in onze eigen autoriteit
Het gaat helemaal niet over 'samen' en ook niet over 'gelijkwaardigheid'. Het zijn schaduwstukken waar een diepe angst voor doodgaan en tekort onder zit.

Ademen is voelen
Intellectuele 'verbinding' gaat vaak gepaard met alertheid, oppassen, schuw zijn, op je hoede zijn enz. Want het onbewuste verhaal speelt mee op de achtergrond. De herinnering wordt gevoed en het projecteren van die herinnering ligt op de loer.

Lief zijn wil niet zeggen dat je zomaar alles aanneemt
Liefde (en/of lief zijn) wordt vaak als iets zwaks of softs geïnterpreteerd maar het tegenovergestelde is waar.

Doorvoelen van onveiligheid
Als je keuzes maakt vanuit een stress-trigger, kan het zijn dat je kiest vanuit angst en laat dat nou eens een niet zo krachtige raadgever zijn.

Compassie is een kwaliteit van het hart
We leven momenteel in een polariserende tijd en juist nu is het nodig om onze harten te openen zonder over je eigen grenzen heen te gaan.

Weg bewegen van de moederwond
Ik kom in het mannenwerk regelmatig tegen dat mannen weg willen bij de moederwond en daarmee doen ze precies dat waar de wond over over gaat. Het uitsluiten (weg bewegen) van emoties en gevoelens, want doordat ze op de plek van de afwezige vader zijn gaan staan, zijn ze veel gaan dragen wat niet bij hen hoort.

Het innerlijk werk van de aanwezige vader
Een aanwezige vader doet zijn eigen innerlijke werk en daarmee geeft hij een groot cadeau mee aan de zoon. Hij is het voorbeeld voor de zoon over hoe je als man in het leven kan staan en hoe je je verhoudt met je emoties in contact met een ander. Ook met vrouwen.