Nervus Vagus ♥ Jan Bommerez ♥ Lichtwerkers Nederland


Wat nog veel te weinig begrepen wordt is dat het parasympatische zenuwstelsel (meer precies de ventrale vagus, de hart-hoofd verbinding) de 'fabrieksintelling' van ons lijf is.

 

FLOW - onze natuurlijke staat zoals je die ziet bij kleine kinderen - gaat hand in hand met een staat van veiligheid, vertrouwen en verbinding en dus met de ventrale vagus (wat Stephen Porges het 'social engagement system' noemt).

 

Alleen bij intense actie (zoals competitief sporten) en wanneer ons overleven bedreigd wordt schakelt het lijf de sympaticus in.

Wanneer de sympaticus op niet traumatische of niet chronische wijze wordt ingeschakeld komt het lichaam daarna vanzelf weer tot rust dank zij de parasympathicus.

 

 

Chronische stress en ongeheeld trauma (freeze) verstoren echter de terugkeer naar de 'rest and digest' modus.

 

Omdat onze organismen niet het verschil kunnen maken tussen fysieke overlevingsstress en emotionele stress blijft bij meer en meer mensen de sympaticus chronisch actief. Er wordt dan een teveel aan cortisol in het bloed gebracht. 

Dit heeft als gevolg dat we dan niet langer in FLOW leven (onze fabrieksinstelling) maar in een chronische overlevingsmodus.

 

Wanneer de sympaticus zijn energie niet kan uitwerken - zoals in boos worden (vecht reflex) of vluchten (bijv. uit een relatie op het werk of elders) - gaan het systeem steeds meer over in de bevriesreflex (dorsale vagus).

 

Daardoor wordt het bindweefsel steeds meer chronisch aangespannen en gaan steeds meer lichaamsfuncties negatieve invloed ondervinden.

 

De parasympaticus gaat zelf ook minder goed functioneren want er gaat minder bloed naartoe wanneer de sympaticus blijft aanstaan...

 

Dat is hoe de negatieve spiraal werkt waar zoveel mensen inzitten.

 

Getuige daarvan: de kosten van de gezondheidszorg worden steeds enormer.

 

Het heeft allemaal te maken met het niet begrijpen (niet kunnen of niet willen) van de echte oorzaken...

 

Van symptoombestrijding krijg je levenslange cliënten, van het helen van de diepere oorzaken niet.

 

Leer meer over je eigen lichaam zodat je niet zo afhankelijk bent van 'de experts'.

 

Je bent zelf de nummer 1 expert van je eigen lijf

 

Jan Bommerez

www.lerenloslaten.com