Leren kiezen voor jezelf

 

De laatste tijd ben ik steeds meer omringd met geestelijk gezonde mensen. Iets waar ik in mijn leven vaak tegen aan ben gelopen omdat deze mensen er simpelweg niet waren. Het waren altijd geestelijk ongezonde relaties met zowel familie alsmede later in relaties.

 

Als je je ouders niet kunt vertrouwen, één van je ouders suïcidaal en instabiel is en je vader afwezig is, dan vorm je een bepaalde afhankelijkheidsrelatie met anderen gedurende je hele leven. Dit komt doordat je niet anders weet, het is bekend terrein. En hoe vreemd ook, zo’n toxische mensen voelen dan vertrouwd.

 

 

Deze (familie) patronen doorzien en doorbreken vergt veel moed, vergeving, liefde en vooral geestelijk gezonde & gelijkgestemde mensen om je heen die je hierin kunnen spiegelen en begeleiden.

 

Gevoelige mensen (zoals ikzelf) vragen zich van jongs af aan af wat de reden is dat iemand zo kan omslaan van het ene op het andere moment. De ene keer kom je uit school en is iemand lief. De andere keer kom je uit school en doet iemand heel gemeen. Het is allemaal zeer onvoorspelbaar en je weet nooit in wat voor een bui iemand is. Hierdoor ga je op je tenen lopen, je wordt onzeker en vraagt je continue af wat je verkeerd hebt gedaan.

 

Continue moet je je aanpassen, meepraten met die ander, op jonge leeftijd vaak een ouder/verzorger/leraar, omdat je anders een conflict krijgt. Je wordt bedreigd, je wordt gemanipuleerd en bang gemaakt, er wordt continue een bepaalde druk op je gelegd. Meepraten want anders dan. Hetzelfde zeggen want anders dan. Dit is manipulatie en indoctrinatie. Je wordt wantrouwend en zoekt overal iets achter.

 

Het zorgt ervoor dat je vertrouwd raakt in het hebben van afhankelijkheidsrelaties met anderen, je cijfert jezelf weg in relaties voortkomend uit angst verstoten of verlaten te worden. Je meent dat je niet beter verdiend, dat je het niet waard bent.

 

Het is een machtsspel en zolang jij mee blijft spelen met dit spel omdat de ander jou onder controle houdt met iets. De ander heeft jou afhankelijk gemaakt van hem of haar middels materie, geld, een huis, aandacht, zogenaamde “liefde” of wat dan ook.

 

Je denkt dat je die ander nodig hebt. Je bent bang om je los te maken, vrij te maken, om onafhankelijk te zijn. Je hebt anderen nodig om je (telkens tijdelijk) even gelukkig te voelen.

 

Om gezonde relaties met anderen aan te kunnen gaan heb je allereerst geestelijk gezonde mensen om je heen nodig. Op deze manier krijg je gezonde weerspiegelingen en voorbeelden om je heen waardoor je zelf stapje voor stapje leert om zelf weer geestelijk gezond te worden. Geestelijk ongezonde (afhankelijkheids) relaties leer je doorzien en je maakt je steeds meer los van deze mensen.

 

Je zult merken dat je steeds meer begrijpt hoe de dingen, de wereld en de mensen in elkaar steken. Hoe deze wereld is opgebouwd uit afhankelijkheidsrelaties. Hoe mensen bespeeld, gemanipuleerd en gebrainwasht worden, vaak van jongs af aan. En je zult leren je ervan los te maken door niet langer een speelbal te zijn van anderen. Je zult je geest helder maken, je zult niet langer het spel meespelen van manipulatie en strijd.

 

Want een geestelijk gezond mens strijd niet, haat niet, liegt niet, dreigt niet & manipuleert niet langer. Een geestelijk gezond mens heeft de oorlog in zichzelf opgelost en daarmee tevens de oorlog in de wereld. 

 

Door er niet langer in mee te gaan, door niet langer mee te spelen in het toneelstuk van geestelijk ongezonde mensen.

 

Je weet misschien niet waarom ze je dat aandeden, maar inmiddels weet je wel dat het een weerspiegeling van henzelf was. Je vraagt je niet langer af wat je hebt gedaan om het te veroorzaken, je vraagt je af wat er in hen is gebroken om het zelfs maar te rechtvaardigen of te ontkennen.

 

Emotioneel gezonde mensen hebben giftige relaties gehad. Ze zijn eruit gegroeid. En zij vergeven zichzelf dat ze de rode vlaggen niet zagen. Ze hebben geleerd wie ze zijn en wat ze willen. Ze zijn nu de wijzen in deze wereld. De zieners.

 

Wanneer je evolueert van een mensenbehager naar iemand met meer grenzen, kan het eerst vreemd aanvoelen, omdat het moeilijk te zeggen is of je gemeen bent of dat je voor een keer alleen maar naar je eigen gevoelens en hart luistert.

 

Laat hen maar boos zijn, laat hen maar slachtoffer spelen, laat hen maar kwaadspreken over jou, laat hen maar aanvallen… het heeft niets met jou te maken, het is van hen.

 

Laat hen.

Ze weten niet wat zij doen.

Kies nu eens voor jezelf,

 

Kies voor waarheid.

 

Rani Savitri