Vroegkinderlijk trauma, chronische vermoeidheid en uitputting

Chronische vermoeidheid en zelfs totale uitputting horen bij de meest voorkomende symptomen van onbehandeld (en meestal ook ongediagnosticeerd) trauma uit de vroege kindertijd.

 

Volkomen uitgeput zijn en daarom niet de wil of de energie hebben om ook maar iets te doen is zeer typisch voor wie zoiets met zich draagt.

 

De symptomen kunnen soms ook dramatisch toenemen nadat iets getriggerd werd dat onverwerkte emoties en de bijhorende stresshormonen in gang zette.

 

 

Dit activeringsproces van oude trauma’s ondermijnt meer en meer de levenskracht en het kan vaak heel lang duren voordat je jezelf weer wat beter voelt, om vervolgens in een oogwenk weer te worden getriggerd en terug te vallen.

 

Lijden aan de stress van onverwerkte trauma’s is cyclisch: soms gaat het beter en dan weer niet. Je kan er echt de moed bij verliezen.

 

Een soort neerwaartse spiraal

 

De gevoeligheid van de triggers kan ook groter worden en het dissociatieve gedrag kan dan ook toenemen. Dat kan dan op zijn beurt weer leiden tot nog meer periodes van teruggetrokkenheid, waardoor het ook weer moeilijker wordt om terug contact te maken met jezelf en anderen. Het is een soort neerwaartse spiraal.

 

Het is niet ongebruikelijk dat mensen met onbehandeld Complex Trauma (relatietrauma uit de hechtingsperiode) na verloop van tijd CVS (Chronisch Vermoeidheid Syndroom) ontwikkelen.

 

CVS is een van de belangrijkste posttraumatische symptomen, net als migraine, fibromyalgische pijnen, prikkelbare darmsyndroom, onderdrukt of overactief immuunsysteem en allerlei pijnen veroorzaakt door ontstekingen.

 

Traumatisch veroorzaakte vermoeidheid, lethargie en uitputting kunnen zich in verschillende vormen manifesteren. Het kan variëren van af en toe een acute aanval tot een aanhoudende, uitgeputte toestand.

 

De oorzaak van de energie drainage

 

De oorzaak van de energie drainage is duidelijk: je vlucht-/ vechtmechanisme is door een triggergebeurtenis in werking getreden en als je vaak blijft getriggerd worden kom je niet meer terug naar normaal.

 

Traumatische activering tilt je over de stressdrempel, belet gezonde emotionele beheersing en ondermijnt je gevoel van eigenwaarde wegens de gevoelens van machteloosheid die erbij horen.

 

Soms worden vroege trauma’s tientallen jaren niet getriggerd maar op een keer begint de ellende. Omdat vroege trauma’s meestal relatietrauma’s zijn (onveiligheid in de relatie met de opvoeders) is het vaak een relatie die de trigger is. Dat kan zowel in de werkomgeving zijn als thuis als tijdens het winkelen. Als de trigger in je thuisrelatie zit (een partner die bijvoorbeeld een van je ouders activeert) ontkom je niet meer aan deze ups en downs.

 

Onderdrukte, onverwerkte emoties uit de kindertijd manifesteren zich over het algemeen via fysieke symptomen. Als we daar dan ook weer emotioneel over worden - en dat is te verwachten - zal het patroon alleen maar versterkt worden.

 

Het impliciete geheugen is niet toegankelijk voor ons bewustzijn.

 

De emoties die bevroren werden tijdens de originele gebeurtenissen vormden ‘knopen’ (concentrische spanningen) in het lichaamsweefsel. Deze ‘knopen’ in het bindweefsel houden de emoties en sensaties van de traumatische ervaringen vast, alsof ze letterlijk bevroren zijn. Deze ‘knopen’ bevatten ook het lichaamsgeheugen (celgeheugen) over de oorspronkelijke, doordringende gebeurtenissen. Dit impliciete geheugen is niet toegankelijk voor ons bewustzijn maar het lichaam weet het – onderbewust – wel.

 

Het onderbewuste kiest automatisch voor pijn, ongemak of ziekte om ons te beschermen tegen de intense gevoelens van de overweldigende hulpeloosheid, hartverscheurend verdriet, toxische schaamte en kolkende woede die nog in het lichaamsgeheugen zitten.

 

Ons lijf houdt deze emotionele spanningen - deze energieknopen - zo goed mogelijk buiten ons bewustzijn, maar wel ten koste van enorm energieverbruik.

 

Leer om de in het lichaamsweefsel opgeslagen emoties naar het bewustzijn te brengen

 

De rest van je beschikbare energie moet dan compenseren voor het verbergen van de traumatische imprints. Deze chronisch verzwakte energiestaat resulteert op een keer in lethargie, depressie, vermoeidheid, neurologische pijnen en vele andere aandoeningen en ziekten.

 

Je kan op zoek gaan naar een bekwame trauma therapeut maar je kan ook dingen voor jezelf doen.

 

Je kan namelijk leren om de in het lichaamsweefsel opgeslagen emoties naar het bewustzijn te brengen zodat je ze kunt loslaten (ontladen).

 

Jan Bommerez

www.lerenloslaten.com