Het lichaam is de tempel voor de Geest ♥ Jan Bommerez ♥ Lichtwerkers Nederland


Vanwege de nerveuze over activering en de bijhorende systemische ontregeling, kan trauma ons weerhouden om ontspannen aanwezig te zijn in ons lichaam.

 

Getraumatiseerde mensen neigen om overdreven cognitief te worden of om lichamelijke ervaringen te verdoven of beide.

 

Zonder heling en “heropvoeding” van het zenuwstelsel zullen we regelmatig moeite hebben om in het nu te zijn. En is dat niet wat we de hele tijd te horen krijgen “dat we in het nu dienen te zijn”?

 

 

Wanneer er geactiveerd trauma in het lijf is, kan geen enkele hoeveelheid “positief denken” de bij trauma horende afsluitingsverschijnselen compenseren.

 

“Positief denken” is meestal zelfs een ontsnappingsmechanisme voor de onderdrukte pijn. Ook spiritualiteit wordt vaak gebruikt als mechanisme om van de pijn weg te blijven (de beruchte “spirituele bypass”).

 

Er zijn nogal wat mensen bezig met spirituele praktijken terwijl ze duidelijk niet belichaamd zijn. Ik ben daar zelf ook geweest.

 

De ambitie van mensen die de geest (lucht en vuur element) als belangrijker zien dan het lichaam (aarde en water element) is om te transcenderen, weg van het lichaam en weg van de pijn en weg van de schaduw.

 

Het is de keuze voor het mannelijke principe over het vrouwelijke in plaats van ze in synergie te brengen.

 

Echte heelheid is een staat waarbij de levensgeest onbelemmerd door het lijf kan stromen. Dat kan niet zolang we niet onze diepere pijn en onze schaduw onder ogen willen zien.

 

“Boven de pijn zweven” geeft alleen maar een illusie van vrijheid. Het uit zich vaak ook als spirituele arrogantie. Het blijkt ook uit de vele gevallen van beroemde spirituele leraars die ontmaskerd werden wegens seksueel misbruik.

 

Het “hogere” wordt geboren uit het “lagere” zoals de vlinder uit de rups. Dat is de symboliek van de stal van Bethlehem.

 

Het lichaam is de tempel voor de Geest. De tempel dient gereinigd te worden om het Licht te kunnen belichamen. Dat is de betekenis van het symbolische Bijbelse verhaal van Jezus die de geldwisselaars uit de tempel verjaagt. Het is ook waarom de Farizeeërs met al hun kennis van de “heilige schriften” bestempeld worden als “witgekalkte graven”.

 

Het leven van de spirituele principes is veel moeilijker dan het citeren ervan.

 

Jan Bommerez

www.lerenloslaten.com