Onlangs is Pamela’s boek “Gesprekken met Jeshua” in Zuid Korea uitgegeven. Het was eerder al verschenen in de VS, Israël, Frankrijk, Duitsland, Slowakije, Bulgarije, Denemarken, China en Taiwan.
Daarnaast is het online nog in veel andere talen beschikbaar. Pamela is niet de enige Nederlandstalige spirituele auteur die vertaald wordt. Om er enkele te noemen: de boeken van Ton van der Kroon zijn ook al in een hoop talen verschenen. De Duitse vertaling van “Het sprookje van de dood,” (Das Märchen vom Tod) van Marie-Claire van der Bruggen was in Duitsland een bestseller.
Mijn eigen bijdrage is veel bescheidener. Geen boeken, maar af een toe een stukje op mijn site. Toch is het leuk om te zien dat vertalingen van daaruit hun weg vinden naar allerlei websites over de hele wereld. Streelt natuurlijk mijn ego.
We horen ook vaak van mensen uit het buitenland dat er in Nederland op spiritueel gebied heel veel gebeurt. Dat klopt ook met mijn eigen waarneming, de spirituele praktijkjes zijn hier bijna niet te tellen, op iedere hoek van de straat zit er wel één. Hoe kan dat? Nederlanders zijn toch zo nuchter?
Om te beginnen is daar in Nederland ruimte voor. In de zeventiende eeuw was Nederland het enige land op de wereld waar vrijheid van denken bestond. Allerlei geleerden en filosofen lieten toen hun boeken hier drukken omdat het elders verboden was. Een klimaat van vrijheid van denken is natuurlijk een voorwaarde voor spirituele groei.
Daarnaast zijn er denk ik nog twee andere dingen die een rol spelen
De opvoeding
In vergelijking met andere landen worden kinderen hier veel meer gestimuleerd om zelf na te denken. Een eigen mening vormen, originaliteit wordt hier gewaardeerd. Ook worden de meeste kinderen niet meer geïndoctrineerd door de traditionele op angst gebaseerde religies.
Er valt op dit gebied natuurlijk nog veel te winnen, maar als ik zie hoe ver we zijn in vergelijking met sommige andere landen dan mogen we best wel trots zijn.
De emancipatie van de vrouw
Op veel plaatsen van de wereld betekent de emancipatie van vrouwen dat ze zich net zo moeten gaan gedragen als mannen. Als ze dat doen worden ze als geëmancipeerd beschouwd. Dit betekent onder meer dat ze geacht worden hun natuurlijke wijsheid en spiritualiteit te verwerpen, die worden immers door de mannenbolwerken wetenschap en kerk als naïef beschouwd of zelfs ronduit veroordeeld. Een goed opgeleide geëmancipeerde vrouw wordt geacht niets met spirituele onzin van doen te hebben.
Echter dit is natuurlijk niet waar de emancipatie van de vrouw om gaat: die gaat juist om de herwaardering van vrouwelijke eigenschappen in onze samenleving. Eigenschappen: zoals zachtheid, empathie, intuïtie en ook: natuurlijke spiritualiteit. Spiritualiteit die niet van buitenaf opgelegd is maar helemaal ontspringt vanuit een innerlijk weten en voelen. Juist deze laatste zuivere vorm van emancipatie wordt door Nederlandse vrouwen (en mannen) in toenemende mate opgepikt.
Het is de combinatie van deze drie factoren – vrijheid van denken, het kind stimuleren om een eigen mening te vormen, herwaardering van het vrouwelijke - die er voor zorgt dat er in Nederland in alle stilte een periode van spirituele opbloei begonnen is die uitstraalt tot ver over onze grenzen.
Pamela heeft een boek geschreven met als titel: “De verboden vrouw spreekt.” De verboden vrouw van deze tijd is een moderne ontwikkelde vrouw die in de wereld staat. Maar innerlijk is ze trouw is aan haar vrouwelijkheid, haar intuïtieve wijsheid en spiritualiteit en die durft uit te dragen. Zo herstelt ze het beschadigde kanaal tussen de menselijke samenleving en het licht.
Pamela is zelf zo’n verboden vrouw. Ze ging helemaal mee met het mannelijke systeem; ze studeerde cum-laude af en promoveerde in de wetenschapsfilosofie. Toen deed ze iets wat volgens het systeem helemaal niet kon en mocht: ze stapte uit het systeem en koos ervoor haar diep gevoelde spiritualiteit uit te dragen. Lees hier haar verhaal.
Eén van de verboden vrouwen begon te spreken, en het is geen toeval dat ze een Nederlandse is.
Want in Nederland beginnen de verboden vrouwen zich te manifesteren en worden tot ver over onze grenzen gezien en gehoord.
Gerrit Gielen