Wat betekent goede gronding nu eigenlijk?


Wellicht heb jij de vraag wel eens gekregen of je goed gegrond bent? Goede gronding betekent ‘in je kracht staan.’ Met de voeten stevig op de grond. Je voelt dat je niet zomaar omvalt, wat er ook gebeurt.

 

Een ander woord voor ‘gronden’ is ‘aarden.’ De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ik houd het op ‘gronden.’

 

Wanneer je goed gegrond bent, ben je direct verbonden met de aarde, met jezelf en met de kosmos. Met andere woorden: je bent helemaal in verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

 

 

 

Niet gegrond zijn

 

Wellicht heb je er eerder nog niet zo bewust bij stil gestaan, maar wanneer je niet gegrond bent of je je gronding niet gemakkelijk vast houdt, kun je last hebben van allerlei problemen.

 

Niet gegrond zijn of blijven gaat vaak gepaard met:

 

chaotisch zijn

 

 van alles aanpakken, maar niets afmaken

 

 je gedachten niet stil krijgen of malen

 

 gemakkelijk van je stuk te brengen zijn

 

 snel emotioneel zijn, stemmingswisselingen hebben

 

 een kort lontje hebben

 

 je niet stabiel voelen

 

 vaak pech hebben, niets lijkt vanzelf te gaan of mee te zitten

 

 met alle winden meewaaien, moe, prikkelbaar, onzeker zijn

 

 geen ‘nee’ kunnen zeggen

 

 altijd alles voor anderen doen en jezelf op de tweede plaats zetten

 

 lichamelijke klachten ondervinden zoals hoofdpijn, slapeloosheid of altijd moe zijn.

 

Wat is gronden/aarden eigenlijk?

 

Een stukje theorie. Het woord ‘aarden’ komt voort uit het contact met de aarde. Als je een boom bekijkt zie je de wortels diep de aarde in gaan om stevig te staan. Mensen hebben deze wortels ook, we zien ze alleen niet en ze gaan natuurlijk daarheen waar wij ook gaan.

 

Deze wortels voeren alle ballast weg uit je energielichaam.

 

Je energie-lichaam is je aura en alle energie die je in je hebt maar doorgaans niet ziet. Die wortels zijn verbonden met je basis-chakra. Je kunt je dan ook voorstellen wat er gebeurt als dat chakra dicht zit; je gootsteenputje zit dicht en alle rommel blijft in en om je heen hangen. Niet fijn natuurlijk. En het maakt dat je uit je kracht raakt.

 

Je basischakra (ook wel wortelchakra genoemd tussen je geslachtsorgaan en je anus), is bij een slechte aarding vaak vrijwel geheel dicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben; het kan door een trauma dicht gaan, maar het kan ook zijn dat iemand moeite heeft met loslaten, verwerken of accepteren. Het kan ook met bestaansrecht te maken hebben.

 

Hoe kun je er nou zelf voor zorgen dat je 1e chakra open blijft voor goede aarding?

 

Een van de meest praktische en eenvoudige methoden is om op blote voeten te lopen. Lekker door de tuin, zelfs bij het tuinieren in de aarde, of misschien wel in het bos! Een blote-voeten-wandeling door het bos is ook nog eens erg ontspannend!

 

Een andere heerlijke methode is een voetmassage. Hierbij is een lieve partner die dit gewillig op zich neemt aan te raden  Zelf lukt het je misschien ook om je voeten te masseren met een olie, bijvoorbeeld lavendel of rozemarijn-olie.

 

Heb je geprobeerd om te aarden maar lijkt het niet te lukken?

 

Hooggevoelige mensen hebben vaak enorm veel moeite om bij zichzelf te blijven. Daar kan je behoorlijk van in verwarring raken, want welke emotie is van jou en welke is van de ander? Het kan zelfs gebeuren dat hooggevoelige mensen dan NIETS meer kunnen voelen, juist omdat ze te veel voelen! Ze hebben het afgesloten, dat voelt heel vervelend, want ze kunnen daardoor ook niet meer bij zichzelf komen en het voelt ook nog eens heel onveilig!

 

Naast het gegeven dat je jezelf soms letterlijk overspoeld kan voelen door sferen of vervelende gevoelens van anderen (wat een enorm gevoel van moeheid kan veroorzaken), kan het ervoor zorgen dat je steeds veel te ver gaat in het oppikken van energie van anderen. Je raakt vervuild en je wordt hier doodmoe van!

 

Als je ‘niet goed gegrond bent’, dan beweeg je als het ware letterlijk omhoog in je lichaam, richting je hoofd. Er zit dan minder energie in je voeten, (die dan vaak koud zijn), benen, en buik. Je schouders en nek zijn gespannen, je bent voortdurend aan het denken over van alles, en het kan klachten veroorzaken als hoofd/nek- en schouderpijn.

 

Wat er in feite gebeurt is dat je zegt: ‘Ik wil niet voelen wat het is om hier en nu aanwezig te zijn’. Je splitst je letterlijk af; van jezelf, en van de ‘oer-verbinding’ met alles om je heen.

 

Sommigen proberen door visualisatieoefeningen het ‘aarden’ te verbeteren. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat je een boom bent, en dat je wortels diep de grond in gaan. Deze hebben we allemaal aangeleerd, maar blijkt lang zo krachtig niet te werken, bij sommige helemaal niet zelfs. Het is echt vanuit de Aarde omhoog door je voetzolen en benen heen, door je eerste chakra (energiepunt in je lichaam, kleur rood) heen.

 

Als je echt wilt leren aarden, maak dan vaker bewuster contact met je lichaam, en voel wat daarin te voelen valt. Hoe meer je dat (weer) durft of kunt, hoe meer je je letterlijk weer warm en verbonden kunt gaan voelen. Je ontspant en ademt in wat er is. Je voelt jezelf, je eigenheid, je stevigheid en je voelt dat je deel bent van alle leven. Aarden is ook goed in je lichaam wonen. Je lichaam ‘behuizen’ en dit ook willen!

 

Wil je ervaren wat het is om meer uit je hoofd los te komen en weer verbinding te maken met je lijf?

 

Wil je eens ervaren hoe het verschil voelt als je echt geaard bent? Dan geef ik je hier de krachtigste oefening om te aarden die ik ken:

 

Ga even lekker zitten en probeer zo diep als je maar kunt adem te halen onderin je buik.

 

Vraag:
Moeder Aarde wil je mij komen verbinden en komen gronden? Dan ga je met je aandacht naar het centrum van Moeder Aarde en verbind je je met dit middelpunt. Laat de energie vanuit de Aarde omhoog komen door je voeten heen naar je eerste chakra. Omhoog door alle chakra’s heen tot in je kruin. Zeg dan ik verbind me met mijn multidimensionale hogere zelf.”

 

De aarde en je lichaam zullen energetisch onmiddellijk reageren. Hoe beter je afgestemd bent, hoe meer je dit gaat voelen.

 

Deze oefening duurt nog geen minuut als je een beetje geoefend bent, maar zorgt er wel voor dat het je geen energie kost wanneer je met andere mensen in contact bent. Daarnaast kom je zelf steeds beter in je lijf te zitten, en dat is ook de bedoeling van een lichaam (het is immers jouw huis).

 

Ik doe dit zelf na ieder gesprek. Probeer het te doen wanneer je merkt dat je klachten gaat krijgen zoals: koud, moe, duizelig, emotioneel, pijn, honger…

 

Je zult merken dat je er van opknapt én dat je bij jezelf blijft in plaats van bij de ander! Gesprekken gaan vloeiender, gemakkelijker en positiever.

 

Wat levert het jou op?

 

een goede balans

 

 evenwichtige emoties

 

 meer energie

 

 ontspanning

 

❥ beter slapen

 

 optimisme

 

 je staat in je kracht

 

Als je goed gegrond bent:

 

Dan voel je vooral rust. Je bent in balans, moeilijk om te duwen en je blijft in je energie, wat er ook gebeurt. Bovendien sta je voor jezelf, ook in moeilijke situaties. Oude patronen laat je gemakkelijker los. Je voelt je gezonder, energiek en het leven voelt licht. Je merkt ook dat de dingen gemakkelijker gaan.

 

Nu geven je bovenstaande aardingstips je de basis. Wil je echter goed geaard blijven, dan is daar dagelijkse oefening en onderhoud voor nodig. Het werkt niet zo dat als je een keer de oefening goed doet en deze goed ervaart, dat je voor altijd goed gegrond bent. Je doet het elke ochtend en wanneer je het nodig hebt. Je hoeft er dan ook alleen maar aan te denken en het is er al. Zo simpel is het. Ervaar het zelf maar eens.

 

© Tamara Beekmans

www.vrouwenkrachtacademie.nl