Ode aan de Liefde ♥ Bo Baden ♥ Lichtwerkers Nederland

B e s t e   m e n s e n,


Laten we hier en nu, voor jou en voor u, voor alle human beings being human, voor eens en voor altijd, een ode, een lofdicht, een liefdesverklaring brengen aan onze uiteindelijk enige echte eeuwige ware trouwe ongenaakbare onweerstaanbare onweerlegbare onvoorwaardelijke onafscheidelijke geliefde:

D e   L i e f d e!

Lief gezegd: de liefde is ‘t liefst gewoon liefde:

Schoon, puur, sereen, alles omvattend, alles omhullend, alles onthullend, alles doordringend..

De liefde wil gewoon Zijn

Er voor ons zijn
Er voor jou zijn
Er voor mij zijn

 

De liefde is er voor iedereen,

zoekt verkering met iedereen.

De liefde is op jou, op mij, op de bomen de bergen de dieren de oceanen de kinderen de haastige forens, de zwoegende jogger, de poetsende huisvrouw, de scheurende pizzakoerier, de boven haar koffie knikkebollende oma Jansen, de loom zich uitstrekkende kater Karel, die vervolgens schaamteloos een nieuw slaapje aanvangt..

De liefde is op alles wat het leven mooi maakt, de moeite waard maakt, alles wat het leven Léven maakt.

Vriendschap, samenwerking, kunst, werk, dansen, sport, plezier, een goede maaltijd, een zonnestraal op een door dauw glinsterend grassprietje.. een oma die haar grootse kleinkind het snot onder het neusje wegveegt.. een leraar, deze waarden- fluisteraar, die bij binnenkomst van zijn puberklas een bemoedigende knipoog geeft aan 16-jarige Sandra, worstelend met alles en iedereen en vooral met zichzelf..

De liefde zit in het moment als je geniet van een glas wijn na een wandeling in de duinen... als je even uitblaast en je ruim de tijd hebt om je door-de-weekse-zo-druk-druk-druk-zijn te beglimlachen..

De liefde is onze trouwste vriend, vriendin, kameraad.. ook nu, dit moment: kun je het voelen? Voel je die zachte zoete wenkende schenkende zalige zindering in de lucht? Voel je haar? Ze is er.. je geliefde, de Liefde, ze is er.. (!)

 

En jij? Ben jij er?

 

Ben jij beschikbaar voor die Ene, die Langverwachte, die onafscheidelijke, die onweerstaanbare, die onophoudelijk stromende Liefde!? Ja: Beantwoord jij die Liefde?

Ik weet, ”ze” zeggen dat de Liefde niet alleen van één kant kan komen… ik kan je verzekeren: dat is niet waar! De liefde komt altijd van één kant, namelijk die van recht voor je neus beste man, vrouw.. de liefde is altijd beschikbaar, zegt altijd: “Ja, ik wil”

 

De liefde is kortom (..) je ideale relatiegenoot.. ik zou zeggen: vang haar, ontvang haar en geniet er gul en onbevangen van!

Zeg jij: “Ja ik wil? Ja, ik wil en wel nu!?”, dan beste mensen, dan is alles – á l l e s - mogelijk.. dan kun je gáán en bergen verzetten, bergen beklimmen en bijvoorbeeld in Bergen genieten van al het goede dat het leven te bieden heeft..

En nee:

 

Liefde is in het relatieverkeer niet dat je erom gaat bedelen met dat schrijnende “hou van me, alsjeblieft, hou van me”.. als je dat doet, dan verlaag je jezelf.. dan wordt je van een koning of koningin een bedelaar en dat staat je niet...

Liefde is ook niet jezelf weggeven, wegcijferen, weggaan van jezelf in de hoop er liefde van de ander voor terug te krijgen.

Liefde is ook niet de ander telkens willen veranderen, want dat heeft niets met liefde te maken.

 

Liefde is ook niet zorgen voor een ander en er intussen een urenboekhouding op na te houden.. en dat je dan na verloop van uren, dagen, ineens met de rekening komt.

Liefde is ook niet de ander naar de mond praten, naar zijn of haar ideeën.. of zijn hunkerende glimlach met een geheimzinnige Mona Lisa- glimlach beantwoorden, terwijl je dat niet zo voelt...

Nee.. beste aandachtige genietende tijdgenoot, en of tijdgenote: Weet je wat Liefde is?

Liefde is...


Dat als je geliefde zich een keer heeft vergaloppeerd, dat als hij of zij “het” kwijt is, dat als hij of zij het even h-é-l-e-m-a-a-l gehad heeft, dat je dan hem of haar wenkend een zitplaats, een schuilplaats, een pleisterplaats, in je schoot aanbiedt..

Liefde is stil van binnen grinniken en niets zeggen als je je met z’n gewicht worstelende geliefde in een zwak moment opnieuw een kaasdominootje teveel naar binnen ziet werken...

Liefde is vergeven voordat er om gevraagd wordt...

Liefde is samen zijn en dan zeggen: “Ik wil even alleen zijn” EN DAT DAT DAN GOED IS!

 

Liefde is de ander geheel Vrij laten en geroerd haar of hem van dag tot dag zien leven, groeien, bloeien, werken, doen.

Liefde is elkaar inspireren en stimuleren, elkaar optillen en verder brengen dan in je individuele allenige eentje mogelijk zou zijn..

Liefde is het mysterie dat leven heet, mysterie laten.

Liefde is op tijd de stilte opzoeken om daar jezelf op te laden.

Liefde is daadwerkelijk door je knieën zakken en onder het kinderbedje gaan kijken of er geen krokodil ligt, om je kind vervolgens echt te kunnen geruststellen met: “Nee hoor, lieverd, echt niet”.

Liefde is dicht bij iemand willen zijn en dan toegeven eh.. dat je dat eh.. ook heel spannend vindt..

Liefde is als je je kwetsuren uit je jeugd kunt bezien met zachte compassie en dat je dan jezelf in gedachten een schouderklop geeft voor alles wat je doorstaan hebt.

Liefde is die onzichtbaar sturende kracht die je weer thuisbrengt als je even de weg kwijt bent geraakt.

 

Liefde is de jubeltoon van het Universum die onhoorbaar maar voelbaar (voel maar) bij ieder Hart aanklopt.

 

Liefde is dat wat bindt, dat wat ons samenbindt, samenvoegt, samenbrengt, in vriendschap, harmonie en constructieve actie.

 

Liefde is de wereldreligie die alle verschillen tussen mensen en landen kan doen laten verdampen, in het zinderende licht haars aanschijns..

 

Liefde is dat druk heen en weer vliegende musjesechtpaar, dat in de Lente, in weer en wind, onverstoorbaar, onvermurwbaar, onvermoeibaar, hun luid piepende jongen telkens voedt.

Liefde is direct of achteraf inzien dat je per ongeluk (want moe, want druk, want geïrriteerd, want geraakt) liefdeloos hebt gehandeld en dit vervolgens rustig kunnen zeggen aan degene die je tekort hebt gedaan, zónder jezelf voor je kop te slaan.

Liefde is telkens durven relaxen in dat eigenlijk zo vertrouwde maar niettemin zo vaak onderschatte niet-weten... om van daaruit weer vanzelf te weten hoe verder te gaan.

Liefde is boven niemand staan, net zo min als onder iemand staan.

Liefde is deze planeet met respect, aandacht en zorg bewonen.

Liefde is ontspannen Zijn en dat belangrijk vinden.

 

Liefde is de bomen af en toe toeknikken en zachtjes fluisteren: ” Dank jullie wel”.

 

Liefde is de zee omhelzen met je ogen.

Liefde is het strand benutten om uitgelaten als een schaterend kind tegen de wind in te rennen.

Liefde is als een roerloos op een dennentak zittende uil, die plots vol verwachting “OEHOE!” roept.

Liefde is wijsheid in actie.

Liefde is zo kostbaar dat het onbetaalbaar is.

Liefde is het waard om niet voor te vechten.

 

Beste mensen, wat ik zeg:

Liefde is ’t liefst gewoon liefde: schoon, puur, sereen, alles en iedereen omvattend, omhullend, onthullend, alles doordringend..

En.. heb je het gemerkt?

Daar (en dat wil ik met alle liefde toegeven)..

daar zijn eigenlijk geen woorden voor...

Geen woorden voor..

 

geen woorden..

 

geen..

 

(sssst: in liefde, met liefde, 't liefst)


Bo Baden
vitamineb12tekort.nl

 


Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

❥ Schrijf je in voor de nieuwsbrief