Van jezelf houden. Hoe doe je dat? - Paul Wezenbeek - Lichtwerkers Nederland

Je hebt er waarschijnlijk veel over gehoord en gelezen.

Van jezelf houden. Maar wat houdt dat nou in? Het betekent in de eerste plaats dat je goed voor jezelf zorgt. Je voeding, uiterlijke verzorging, leuke dingen doen. Van jezelf houden is de basis voor voorspoed, geluk en positiviteit in je leven.

Het betekent ook jezelf accepteren zoals je bent. Misschien ben je niet de knapste of groeit je haar niet meer. Door je uiterlijk te accepteren en te omarmen  ga je meer van jezelf houden. Je zelfvertrouwen zal toenemen en je zal begrijpen dat het innerlijke van een mens veel belangrijker is als het uiterlijk.

Ook jezelf vergeven is een onderdeel van dit proces. Neem eens een keertje de tijd om je levensloop eens te bekijken. Wat ging er mis, wat deed je fout. Vergeef jezelf! Spreek dit hardop uit. Als je het niet doet, blokkeert het alleen maar jouw groei! Jezelf vergeven is van jezelf houden!

Positieve gedachten hebben is ook een onderdeel van hetzelfde proces. De wet van aantrekking zorgt ervoor dat als je vaak positieve gedachten hebt, er positieve zaken op je pad komen. Jij wilt een positief leven, dit is ook van jezelf houden.

Iedereen heeft een bepaald levenspad of levensdoel. Dit heb je voor je aan dit leven begon met je ziel afgesproken. Vaak herinner je dit niet, maar het is wel de tijd om te ontdekken wat je pad is… Jouw leven en levenspad is jouw ontwikkeling van jouw ziel. Dit zou eigenlijk op de eerste plaats moeten staan. Dit kan betekenen dat je bv bepaalde mensen in je leven moet loslaten. Mensen die jouw koers bepalen ipv dat jij dit zelf doet. Dit kan egoïstisch overkomen, maar is dit absoluut niet. Jij bent het belangrijkste in jouw leven, dat is pas van jezelf houden!

Angsten loslaten

Er zijn genoeg lijstjes en tips te vinden op internet wat je allemaal in de praktijk kunt doen, in de spiegel kijken en tegen jezelf zeggen ` ik hou van jou` en je kent het allemaal vast wel. Wat ik in dit artikel ga behandelen zijn de angsten die op je pad komen. Angst is het tegenovergesteld van liefde. Heb je angsten bij je, dan wordt van jezelf houden veel moeilijker.

Alle problemen, angsten en twijfels heb jezelf gecreëerd met jouw gedachten. Wanneer dit al lange tijd aan de gang is, ontstaat er een conflict tussen je gedachten en gevoelens. Ze werken dan tegen elkaar zeg maar. Het gevoel (gevoelslichaam) reageert met paniek en angst omdat het zich niet geliefd voelt. Van jezelf houden is nu dus moeilijk…

Als je probeert geen aandacht te schenken aan je angsten of deze afwijst  gaan ze niet zomaar vanzelf weg. Ook je ego moet nog wat te doen hebben… De enige manier om je angsten los te laten, is om ze liefdevol bij de hand te nemen. Met je gedachten kun je deze angsten liefdevol omarmen, er liefdevol mee praten en begrip tonen. Het is moeilijk om uit te voeren, dat weet ik. Toch is liefde, de enige weg. Als het je lukt om je angsten los te laten, ligt het houden van jezelf helemaal gunstig voor jou open.

Ik weet dat dit niet eenvoudig is. Angsten los laten en van jezelf houden. Wanneer kom je daar nu echt aan toe? Ik heb zo weinig tijd, ik vind het zo moeilijk… Om je te helpen, heb ik een geleide meditatie gemaakt. In deze meditatie gaan we jouw angsten liefdevol omarmen en zo proberen los te laten. Dit lukt je niet in 1 keer, maar met deze meditatie kun je aan de gang. Het voordeel is dat je nu iets in handen hebt. Het kost je wat tijd en je zal je even moeten afzonderen, maar daar is helemaal niets mis mee.

Geleide meditatie

Tijdens de meditatie hoef je alleen maar mijn stem te volgen. Ik vraag je te visualiseren en te voelen tijdens de meditatie. Dit is niet gemakkelijk, zeker niet in het begin. Als je de meditatie vaker doet, zal dit gemakkelijker gaan. Het beste is om een hoofdtelefoon te gebruiken. Zorg dat je niet gestoord wordt en zet je telefoon even uit. Sluit je ogen en focus je op 1 angst tegelijk. Weet dus van tevoren welke angst je wilt aanpakken tijdens de meditatie. Schrijf dit op een papiertje. Je mag dit papiertje vaker gebruiken. Als je het papiertje niet meer gebruikt, verbrand het dan. Vuur is transformatie!

Je mag deze meditatie vaak herhalen. Met hetzelfde en met nieuwe thema`s. je moet het zien als het afpellen van een schil die om je heen zit. Je komt langzaam steeds verder, tot je bij de kern komt. Vertrouwen en doorzetten zijn de sleutelwoorden.

Ik heb ooit in het verleden een andere geleide meditatie gemaakt over van jezelf houden. Ook de moeite waard!

Van jezelf houden is ook de basis om van een ander te houden. Hoe beter je het lukt om van jezelf te houden, hoe dichter bij je komt om van een ander te houden.

Paul Wezenbeek
https://www.spiri-apps.com