De wet van het behoud van Ego

 

De wet van het behoud van Ego. Dat was een zin die me zomaar inviel.  Het betekent: dat binnen een groep mensen die met elkaar verbonden zijn de hoeveelheid ego altijd constant blijft. Dus als sommige mensen hun ego onderdrukken gaat dat bij anderen toenemen.

 

Een extreem voorbeeld is een sekte. De sekteleden onderdrukken vaak hun ego waardoor het bij de goeroe opgeblazen wordt.

 

Het grappige is dat als die wet klopt het helemaal niet duidelijk is wie dader is en wie slachtoffer. Onderdrukt de goeroe het ego van zijn volgelingen? Of blazen de volgelingen het ego van de goeroe op door bewust hun eigen ego te onderdrukken?

 

 

Dus, als er iemand in jouw gezin, of een groep waar je een deel van uit maakt, rondloopt met een heel groot ego, vraag je dan eens of jij jouw ego niet teveel onderdrukt.

 

Dat ego, dat moet er namelijk ergens uit, en als het niet bij jou is, dan bij een ander lid van de groep, of het gezin, waar jij deel van uit maakt.

 

Maar dit is natuurlijk maar een theorie.

 

Hoe zou je die kunnen testen? Wel, cijfer jezelf eens een tijdje helemaal weg voor je partner. Als die vervolgens gaat geloven dat het hele universum om hem (of haar) draait dan klopt de theorie.

 

Gerrit Gielen

www.gerrit-gielen.net