Het onzichtbare verdriet van een dochter ♥ Tamara Beekmans ♥ Lichtwerkers Nederland

 

Waarom het van cruciaal belang is om de relatie met je moeder te helen

 

Wat veel (hooggevoelige) vrouwen niet beseffen is dat de innerlijk kracht van een vrouw staat of valt met de relatie met haar moeder. De manier waarop jij omgaat met de speciale relatie tussen jou en je moeder heeft grote invloed op je welbevinden en komt ook tot uitdrukking in de relatie die je hebt met jezelf en de mensen in je omgeving. Het afgesneden zijn van deze relatie kan de kracht van vrouwen beïnvloeden en het lastig maken om grenzen te stellen en hun eigen ding te doen. Soms kan het zelfs leiden tot gevoelens van neerslachtigheid en vermoeidheid. Wij onderschatten dit gegeven collectief in onze samenleving van nu.

 

 

Moeders en dochters

 

De moeder-dochter relatie wordt gezien als een van de meest unieke en meest complexe menselijke relatie. De relaties tussen dochters en hun moeders staan nu gelukkig weer volop in de belangstelling. Dit is niet zonder reden, het blijkt dat de relatie die dochters van kind af aan met hun moeder hebben, grote invloed heeft op de relaties die dochters later zelf weer aan gaan: met vrienden, partners én met hun eigen kinderen, zonen en dochters. Een bijzonder belangrijke relatie dus… de relatie met je moeder.

 

Er rust nog een soort taboe op om te spreken over de pijn als deze relatie nog beschadigd is. Door het taboe, kan het niet helen en blijft het in onze diepten van de ziel huizen, daar waar het donker is. Vooral diep weggestopt, het liefste negerend. Deze pijn kan van generatie op generatie doorgegeven zijn, zelfs als je relatie met je eigen moeder goed is, kunnen beiden niet tot bloei komen en deze liefde volledig te laten stromen.

 

Het uit zich:

 

 door je niet goed genoeg voelen,

 

 door het gevoel dat je klein moet blijven,

 

 door je schuldig voelen,

 

 door niet vanuit je volledige potentie te leven omdat je bang bent ‘bedreigend’ voor anderen te worden,

 

 doordat mensen over je grenzen gaan,

 

 doordat je andere vrouwen als concurrenten zien,

 

 door je verslavingen,

 

 door je eetstoornis,

 

❥ door je depressie heen.

 

Wat heel belangrijk is om een keer te benoemen, dat vrouwen al eeuwen lang worden gedomineerd door een patriarchale maatschappij. Dat zijn talloze generaties! Waarin we minder dan de man waren, waar onze oma’s niet mochten studeren, niet mochten werken, niet mochten stemmen, geen anticonceptie mochten gebruiken.

 

Een culturele sfeer van vrouwelijke onderdrukking

 

Ja, als mannen dit lezen, kunnen ze protest voelen bij deze woorden, helaas lieve man van nu, het is de realiteit waarin de vrouw van nu zich probeert te helen en ook daar heeft ze jou voor nodig, op een liefdevolle manier. Hoe herken je dit als vrouw zijnde, en als man van een vrouw, zoon van een moeder, vader van een dochter, broer van een zus en ga zo maar door.

 

Simpel gezegd, als een dochter onbewust van binnenuit negatieve overtuigingen van haar moeder voelt (al is het maar een subtiele vorm van: “Ik ben niet goed genoeg”), dan heeft deze dochter de goedkeuring nodig van haar moeder, maar verraadt op een bepaalde manier hier zichzelf door en haar innerlijke potentie. Zij kan niet anders, want als zij deze aanname niet overneemt, dan verraadt ze voor haar gevoel haar moeder, en offert zichzelf hiermee op. Ze blijft trouw en loyaal naar haar ten koste van zichzelf.

 

Begrijp me goed, dit gebeurt allemaal op onbewust niveau.

 

Als ze wel haar kracht en kwaliteiten zelf zou bevestigen, is ze zich ervan bewust dat haar moeder dit onbewust kan zien als een persoonlijke afwijzing. En om dat te voorkomen neemt ze onbewust deze persoonlijke overtuiging over, om in verbinding te blijven met haar moeder. Zo subtiel ontstaat dit. Het gevaar hierbij is dat een jonge vrouw in ontwikkeling hierdoor op dat moment nooit haar volledige potentieel kan verwezenlijken.

 

Daarom is het vaak zo belangrijk dat meisjes zich midden in de pubertijd los gaan maken van hun moeder, emotioneel gezien.

 

Om zelf hun ware potentie vanuit de buitenwereld gespiegeld te krijgen. Hierbij is het aan de moeder om de dochter volledig het vertrouwen mee te geven om op onderzoek uit te gaan en dat de deur open blijft staan.

 

Dit geeft de dochter de vrijheid om zich zelf te ontdekken.

 

In het geval dat moeder haar dochter niet deze vrijheid kan geven, niet goed los kan laten vanwege haar eigen beperkende overtuigingen, zal de dochter verstrikt blijven in een loyaliteitsconflict met moeder, en uiteindelijk totaal met haarzelf.

 

Dit kan tot uiting komen in groot verdriet en woede die zich naar binnen of naar buiten kan richten. Het volledig en wanhopig afgesneden zijn van zichzelf en op zoek naar deze natuurlijke verbinding. Dit kan leiden tot ernstige problemen van verslaving, eetstoornissen, psychische aandoeningen enz. Hierbij kan de dochter noodgedwongen besluiten het contact met moeder te verbreken om zich vrij te willen voelen van deze ketens. Maar vrij zullen deze dochters nooit worden, want het zit vast in het onbewuste totdat zij bereid zijn hun wonden te helen en een verwerkingsproces in te gaan. Familieopstellingen zijn een krachtig middel om op zielsniveau de pijn te erkennen waardoor de liefde weer kan stromen.

 

Gelukkig zijn er steeds meer vrouwengroepen vandaag de dag en vrouwencirkels, is er aandacht voor de: Rite from the Womb, vrouwenlijnopstellingen, themaweekenden van het jaarprogramma met krachtige rituelen, rode tenten en vrouwenfestivals.

 

Vrouwen staan op om andere vrouwen de mogelijkheid te bieden vrij te worden, om zo hun ware potentie te helen. Om zo de cirkel van eeuwen te doorbreken. En het wérkt! Wat leven we op dit moment toch in een magische tijd.

 

De tijd van erkenningen, alle geheimen die boven tafel komen, allemaal met een doel: het helen van onze (individuele en collectieve ) wonden en om in onze volle en ware potentie te leven. Een leven waarin we elkaar optillen en alles beter en mooier willen maken waarin het niet ten koste meer gaat van anderen, de dieren, en de aarde.

 

Als we zelf genezen zijn, vernietigen we niet meer.

 

We zijn dit al aan het doen. Herken je dit in jezelf? Alles gaat zo snel...

 

De grote kracht van vrouwen die dit proces hebben doorlopen, met of zonder moeder of dochter ervaren een diepe innerlijke rust. De cirkel die is doorbroken, het gevoel van vrijheid en het leven weer kunnen nemen. De ooit ‘verstoorde’ diepgaande relaties kunnen tot op zielsniveau worden geheeld.

 

Deze krachtige vrouwen kunnen dan weer leven vanuit hun ware potentie, hun diepe innerlijke wijsheid, hun grootsheid LEVEN!

 

Ze laten het licht van binnen uit volledig stralen, er is geen angst meer, ze voelen hun zachte liefdevolle kracht waarin de liefdesstroom voor zichzelf op gang komt en groeit!

 

Wetend dat dit een diep effect zal hebben op hun geliefden.

 

Want waar ruimte is gekomen voor onvoorwaardelijke liefde, zonder oordeel, daar op die plek ervaar je een intens gevoel van rust van je ziel! Het is het waard!

 

* Bronvermelding: veel van mezelf en geïnspireerd door het artikel Motherwound van Bethany Webster.

 

Tamara Beekmans

www.vrouwenkrachtacademie.nl