Wie helpt poes Mosje een nieuw huis vinden? ♥ Wieteke Koolhof ♥

 

Lieve lichtwerkers, voor wie interesse mocht hebben, vragen wij jullie aandacht voor Mosje, een volwassen, gezonde en gesteriliseerde poes van bijna 5 jaar, die in 2020 door Wieteke werd overgenomen uit een noodsituatie. Mosje zoekt namelijk een plekje waar ze voor altijd mag blijven, met een tuin om lekker in rond te snuffelen.

 

Met diepe dankbaarheid,

Wieteke en Denise

 

 

Mosje


Dit is Mosje, ze is een klein slag cypers dametje van 4 jaar (ze wordt 5 in September). Ze is helemaal gezond, lief, zacht, slim, gevoelig, gesteriliseerd, gechipt, fit, ontwormd, rustig, speels, zelfstandig en gericht op contact – alles in perfecte balans.

Nadat zij nu bijna 3 jaren bij mij heeft gewoond zoek ik een nieuw baasje voor haar, in Nederland of België – idealiter met een tuin en kattenluikje.

Geschiedenis

 

Mosh (roepnaam Mosje) is heel plotseling bij mij terechtgekomen in 2020. Ze kwam als ‘semi-binnen’ poes (kattenluikje en balkon-toegang gewend). Ze kwam bij een stel vandaan wat op een heel klein appartementje woonde en waar spanningen waren. Toen ik hoorde hoe slecht het met haar ging – heb ik eigenlijk direct ‘ja’ gezegd en in één dag alle benodigdheden aangeschaft om Mosje op te vangen bij mij thuis, zonder haar zelfs maar eerst ontmoet te hebben. Ik geef toe dat ik heel erg bewogen werd door mijn medeleven en dat dit de doorslag gaf voor mij.

Ze werd bij mij afgeleverd door haar oude baasje. Eerst dacht ik dat ze misschien later wel weer terug zou gaan (of weer opgehaald zou worden). Maar na een half jaar leek dat niet te gaan gebeuren en heb ik met zijn toestemming Mosje op mijn adres ingeschreven. Ik heb nu en dan nog contact met haar oude baasje en ik weet dat het hem spijt dat hij haar niet meer terug kan nemen. Tegelijk zegt hij dat het zo beter is, omdat de situatie bij hem thuis geen geschikte ruimte laat voor haar.

 

Toen ik merkte hoe getraumatiseerd Mosh eigenlijk was van haar vorige plek – realiseerde ik me dat mijn huis waarschijnlijk een langdurig(er) tussenstation station zou gaan worden in het leven van deze lieve kleine poes (ik wou haar er echt eerst weer bovenop helpen).

 Uiteindelijk heb ik haar veel langer in huis gehad dan ik ooit dacht dat zou gebeuren. Nu; 3 jaren later, merk ik dat ze gewoon helemaal klaar is voor adoptie in eenforever home. Haar zelfvertrouwen is enorm toegenomen. Ze is genezen van het merendeel van haar emotionele ballast en misschien dat ze de rest wel bij jou mag helen…

 

Volgens haar oude baasje was ze van origine een boerderijkatje. Hij had haar jong geadopteerd (ze was een paar maanden oud). Haar vroege jeugd bestond dus uit vrijelijk ronddartelen en spelen in de natuur. Ze had een direct contact met de aarde.

 

Toen ze bij mij aankwam zat ze eerst 3 dagen achter een kast. Het duurde een volle maand voordat ze zich liet oppakken. Ik weet niet precies wat er allemaal gebeurd is met haar, maar ze heeft wel een paar nare dingen meegemaakt – want ze vertrouwt kinderen, luide mensen en andere katten absoluut niet. Ze heeft een voorliefde voor mannen (lage stem) – bij vrouwen duurt het ietsje langer voordat ze zich ontspant – maar met wat extra geduld komt dat goed!!

 

Maar als gezegd; in de tijd dat ik haar gehad heb is ze enorm opgeknapt en tot rust gekomen. En nu is ze eigenlijk op haar best. Veel socialer (ze loopt direct op bezoek af om even te snuffelen), ze komt geregeld op schoot, en ze is een echte kleine ontdekkingsreiziger!


De tuin-wens van Mosje

 

De twee balkons die ik haar kan bieden zijn haar niet genoeg. Dit kleine tijgertje wil gewoon heel graag (weer) een direct contact met de aarde, met bloemen, vliegjes, geuren, gras en de zon die de grond heeft opgewarmd. Ze wil regenwater oplikken - en ook middenin de nacht, zomaar even naar de sterren kunnen kijken onder de open lucht wanneer ze daar zin in heeft. Dit alles heeft ze me meermaals telepathisch laten weten.

 

 Het is een duidelijke boodschap/verlangen. Ik voel zoveel respect voor haar ‘grootsheid’ en ik wil dit verzoek van haar dan ook echt eren. Ik heb dan ook het volste vertrouwen dat er iemand voor haar is – die net zoveel van haar gaat houden (en meer) dan ik nu doe. En die haar tegelijkertijd de vrijheid kan geven waarnaar ze zo verlangt.

Zelf verhuizen binnen Nederland staat niet op mijn korte termijn lijst; eerder voel ik dat ik geroepen word om meer naar het buitenland te gaan, voor langere perioden. Mosje daarin meenemen is voor haar geen optie. Ze wil niet dat er met haar wordt ‘gezeuld’, ze houdt (zoals veel katten) van routine, rust en een vaste plek 😇 Het is dus duidelijk; we mogen allebei vooruit op ons eigen pad.

 

Het zou prachtig zijn als zij haar band met de aarde kan opbouwen in een veilige tuin (liefst met omheining/schutting of zo eromheen, wat verder weg van verkeer) waar niet teveel andere katten komen Ergens waar ze op haar gemakje kan struinen wanneer ze maar wil, met een vrije doorgang via een kattenluikje.

Ze snapt al hoe kattenluikjes werken en waardeert die vrijheid enorm. Ze droomt van een toegankelijke verbinding met de natuur. Ze kijkt altijd met verlangen naar de katten beneden die op hun avontuur door de tuintjes lopen / al is ze wel altijd blij dat ze 'hoger' zit want dan voelt ze zich 'de baas'  

 

Wat wel en wat niet 

 

✔️ Een bewust huishouden zou fantastisch zijn. Ze is bij mij gewend aan een praktijk aan huis, en vindt bezoek geen enkel probleem. Al laat ze zich niet heel snel aaien door vreemden – ze komt wel hallo zeggen en even van dichtbij snuffelen natuurlijk 😉

 

✔️ Huisje met tuin(tje) EN kattenluikje zou dus heel fijn zijn. Als jij kiest voor een bewuste dierenarts (die ook homeopathisch werkt) dan zou dat mooi zijn, maar het is geen eis. Biologische voeding zou ook mooi zijn, maar ook dit is jouw keuze. Je hebt ruime ervaringen met katten en de benodigde voorraad liefde en geduld, die nodig is bij een kat die mogelijk wat tijd nodig heeft om te wennen. Ze houdt enorm van mensen die actief met haar willen spelen, dan ben je meteen vriendjes

 

❌ Wat niet: Geen andere kat, geen kleine kinderen, en liefst een huishouden met niet meer dan 2 mensen, vrij van conflict en stemverheffingen. Een hond(je) erbij gaat misschien goed, maar het zou er één moeten zijn die zich niets van haar aantrekt en die zelf vrij rustig is. Dan kan ze eromheen navigeren, maar het is niet ideaal. Deze dame is gewoon het liefst the Queen of the house.

 

❌ Op sommige plekjes wordt ze liever niet aangeraakt, zeker in het begin; zoals haar buik. Raak je per ongeluk haar buik aan, dan kan ze van schrik kort van zich af krabben (oortjes gaan eerst naar achteren dus je kunt het ontwijken). Door deze angst en haar gevoeligheid voor harde geluiden, vind ik haar niet kindvriendelijk.

Haar koppie: als je recht van voren op haar af komt met je hand – dan deinst ze terug. Het beste benader je haar van de zijkant (voor een aai of een kroeltje). Zo ziet ze jouw hand wel aankomen, maar is het niet bedreigend 🥰 Feit: Naarmate ze langer bij je is, staat ze steeds meer casual contact toe en is ook van voren benaderen (bijna) geen probleem meer.

Als je dit weet en je houdt rekening met haar gevoeligheden – dan is ze ontzettend lief en dankbaar en kun je heerlijke langgerekte kroel-sessies met haar hebben!

 

Karakter en leuke weetjes •⩊•

 

Het leukste aan Mosje is dat als je haar adopteert – dat je dan met deze informatie - eigenlijk alle informatie al in huis hebt – om direct een hele fijne en warme klik met haar te creëren 🥰

Ik vind het van kinds af al leuk om dieren te observeren en te ‘luisteren’ naar ze. Vandaar deze gedetailleerde beschrijving. Eén ding is duidelijk; deze dame heeft een heel helder karakter. Dit is precies waarom ik vermoed dat er vast iemand zal zijn, die een heel duidelijke klik zal voelen in het lezen van onderstaande 😉

 Mosje is van nature rustig. Ze kan overdag dan ook goed alleen zijn, maar begint je na een uurtje of 6 wel te missen. Ze is zowel zelfstandig als sociaal. Ik heb het gevoel dat ze in die beide categorieën toeneemt, wanneer zij naar buiten kan op eigen gelegenheid. Haar zelfstandiger wordt dan groter – en tegelijk denk ik dat ze aanhankelijker zal worden – uit dankbaarheid voor de gegeven vrijheid. Ze laat ook nu haar dankbaarheid zien na een dagje het balkon op en af hobbelen. Dan komt ze daarna extra tevreden bij je op schoot in de avond.

 Ze is echt een dametje. Elke boodschap (groot of klein) moet super netjes bedekt worden met kattenbak-grid (wat tot een hilarische berg leidt achterin de kattenbak, soms zelfs voor één klein plasje). Ze wast zichzelf uitvoerig en ze is voorzichtig met de dingen in huis / loopt overal omheen / stoot niets om / krabt alleen daar waar je laat zien dat het mag en & ze herkent de krabpaal meteen. Ik heb nog nooit zo’n respectvolle kat gezien, die letterlijk bewust NIET op een toetsenbord stapt ;-)

 Ze respecteert het als jij aan huis werkt. Energiewerk-of kantoor, maar ook bij klussen, creatieve beroepen of een atelier-setting – ze vindt dat soort activiteiten alleen maar leuk.

 Ze wacht telefoongesprekken etc. netjes af voordat ze iets aan je ‘vraagt’. Ze is slim en je kunt merken dat ze precies weet wat er allemaal gebeurd.

 

 Ze komt graag bij je liggen, maar echt op schoot komen is een keuze die ze alleen op haar eigen termen maakt (ze laat zich vooralsnog niet 'op schoot zetten'). Zij kruipt het liefst bij iemand die uitgestrekt ligt op de bank, dan kan zij zich ook lekker uitstrekken bovenop jou   Bij mij komt ze ook geregeld op het bureau naast mijn arm liggen. Ze slaapt in fases (bij je) op bed / tegen je benen, en dan weer even elders.

 

 Ze wandelt met je mee in je opsta- en naar-bed-ga routine, net als een hondje. Ze miauwt even een paar keer als je het (te) laat maakt – omdat ze samen met jou door de avond-routine wil huppelen want daar wordt ze super vrolijk van (een hele gezonde ga-naar-bed-klok). Maar als jij het dan toch laat wil maken gaat ze gewoon vast op bed liggen (om 'voor te doen' wat jij eigenlijk ook moet doen ).

 Ze maakt snachts geen lawaai (ze heeft haar ‘dolle minuten’ meestal overdag – meestal om te laten zien dat ze blij is dat je er bent) en laat jou uitslapen wanneer je dat wilt. Ze maakt je niet wakker. Ze loopt onder je door met yoga en wordt zichtbaar vrolijk als jij je 'ook' als een kat beweegt

 

 Ze heeft een hele lieve stem (de allerschattigste ever miauw) maar haar meest gemaakte geluid is eigenlijk een bevestigend of goedkeurend ‘Mrrr’ -

 

(ik) "Ben jij de allerliefste Mosje ever?"

(Mosje) "Mrrr"

 

 Ze is goed te trainen – truckjes leert ze snel, als je maar consequent bent en beloont.

 

 

Grappig

 

 Er is letterlijk geen dag voorbij gegaan dat deze kleine dame me niet aan het lachen heeft gemaakt. Ze gaat in de meest bizarre houdingen zitten – en maakt nu en dan het liefste geluid dat ik ooit op de hele wereld gehoord heb: Ik noem het de ‘piep-gaap’ dit gebeurd in het geval dat ze middenin een gaap besluit om geluid te maken – waardoor ze voor één seconde klinkt als een piep-speeltje voor honden.


 Ze ‘mekkert’ naar vogels maar durft ze niet te vangen (voor zover ik heb gezien op het balkon, ze blijft binnen achter de deur staan gluren naar ze – zelfs al staat die op een kier), ze heeft een obsessie met gebruikte lucifers (met een klein zwart uiteinde aan één kant) die ze graag even netjes doormidden bijt en daarna zijn ze saai 😆 Ze likt soms aan olijfhouten onderzetters (??) Ze houdt van de geur van verse biologische worteltjes – en als ik er een paar op de grond leg gaat ze erin rollen. Ze rent weg voor bijna alle onverwachte geluiden maar blijft gewoon staan kijken als je een gat in de muur boort met een boormachine (haar vorige baasje hield van klussen – en zij ook 😉).

 

 Ze 'kwispelt' als ze blij is (een soort 'staart-tril' met een blije hoge rug). Dit is echt haar vreugde-uiting. Ze wordt daar dan eventjes heel rond van – ‘een balletje op pootjes’   Dit doet ze ook als ze onder een lade staat die open gaat (in de keuken bijvoorbeeld) of als ze onder een kruk gaat staan. Blijkbaar voelt ze zich dan veilig en blij, vanwege het dakje boven haar.

 Vliegen en muggen vangt ze resoluut! Een vliegvrij huis voor iedereen met een Mosje. En dit doet ze heel elegant zonder bloempotten om te gooien in de vensterbank •⩊•

 Ze kan helemaal wegdromen bij het zien van een bos bloemen en ruikt er graag aan – maar als ik eraan wil ruiken waar ze bij is, dan verdedigd ze soms de bloemen (vooral bij rozen, daar wordt ze bezitterig van).

Het lekkerste drinkwater ligt natuurlijk op de vloer direct na het douchen, of op het balkon na de regen, en ze likt soms aan plastic verpakkingen (I don’t know why); ze ligt met liefde op knisper papier, of met haar voorpoten in een tissue-box (want de rest past er niet in), of tegen jouw benen in bed – of bij je / op je, op de bank.

 

 Ze vind het geweldig als je iets opruimt, schoonmaakt, of in elkaar zet. Dus als je iets actiefs doet in huis (of daarbuiten). Dan zit ze er het liefst dichtbij om toe te kijken, of ze gaat je ‘helpen’ door heel voorzichtig met een zacht voetje ook een tikje te geven tegen een schroefje of draadje, of door trots spinnend in de lade te gaan staan die je net aan het uitruimen was. ‘Do it yourself’ meubel-bouw-pakketten; het bouw proces zelf en de doos – het is allemaal één groot feest voor Mosje. Ik vermoed – dat ze op zulke momenten gewoon ook even een beetje ‘mens’ wil zijn.

 Soms spelen we met zo’n laser lichtje, niet te vaak (want iets niet ‘echt’ kunnen vangen kan aantoonbaar frustrerend zijn voor katten; het is beter voor hun zenuwstelsel als ze met iets fysieks spelen, dus ik hou daar rekening mee). Maar zo af en toe ermee spelen vindt ze heel leuk! Na afloop stop ik dan  zogenaamd het lichtje ‘terug in de laser’ zodat ze weet dat we klaar zijn met spelen (ik plaats het laser-kokertje op het lichtje en zet hem dan uit). Als ik daarna het apparaatje aan haar laat zien van dichtbij (‘kijk hij is nu uit / we zijn klaar’) dan komt ze er een kopje aan geven alsof ze zegt; ‘dankjewel voor het met de laser spelen’ en dan gaat ze iets anders doen. Een paar uren of dagen later, als ze het kokertje ziet liggen en nog een keer wil spelen, pakt ze het op en brengt het naar de woonkamer, daar laat ze hem dan vallen op de grond – dit betekent: ‘Kijk! Ik wil met de laser spelen’ Ze communiceert zo helder!

 

❥ Maar het allermooist is natuurlijk een speelparadijs van een oude kartonnen doos 📦 met gaten erin waar je een touwtje doorheen trekt zodat ze zich kan verstoppen en het dan kan najagen – dit vind ze zooo leuk dat ze er echt om kan vragen (terwijl ze naast het speeltje staat of door heel zacht even een voetje op jouw been te leggen en dan naar het speeltje te lopen) of je alsje- alsjeblieeeeeeeeft nog heel even met haar wil spelen…

 

Je hoort het – ze is gewoon een enorme lieverd.

 


Praktisch


Gezondheid

 

Mosje heeft een glanzende vacht, heldere ogen en schone oortjes. Ze is netjes op haarzelf en haar omgeving.

 

Ik ontworm haar met een biologisch middel (biologische silicium) met voedselkeurmerk voor dieren, dit kan ik meegeven). Dit is eveneens een natuurlijke remedie tegen vlooien (heeft ze nog nooit gehad - maar mocht dit ooit komen).

Ik borstel haar 2 keer per week in de rui periodes. In de winter verliest ze amper haren en hoeft dit niet perse of slechts eens in de 2 weken.

 

Ook kan ik uitleggen hoe je eventuele vaccinaties (mocht je daartoe besluiten) kunt 'omringen' met homeopathie zodat de chronische bijwerkingen die hierdoor kunnen ontstaan (zoals het zeer bekende niergruis etc bij katten) minder kans maken.

 

Ze is bij haar vorige baasje gechipt en gesteriliseerd. De chip staat nu op mijn naam en adres en deze kun je laten overzetten op je eigen adres als je haar wilt adopteren.

 

Voor stress-factoren zoals vuurwerk-lawaai met oudjaar, hebben klassieke homeopathie (Arnica D6)  en Bach bloesems (alcohol vrij) altijd heel goed gewerkt. Ik geef je hier ook graag wat van mee als ze gaat verhuizen, zodat ze minder stress ondervindt van de transitie.

 

 

Ter afsluiting

 

Deze zat er al een poosje aan te komen. Nu zou echter een mooi moment zijn.. zodat ze lekker kan wennen aan het hebben van een tuin ervaring voordat het weer koud wordt. Want bij kou zit zelfs deze natuurlover liever binnen.

 

❥ Ik geef sowieso mee; een voorraadje voer + snoepjes, al haar lievelingsspeelgoed, eten (brokjes en natvoer), voerbakjes, de zachte borstel-handschoen waar ze aan gewend is en een krab object. Tegen een kleine extra vergoeding, kunnen daarbij nog haar overdekte eko-kattenbak (van het merk PeeWee) + bijbehorende houtkorrels en schepje overgenomen worden.

 

❥ Je hebt zelf: een katten-vervoersmand en idealiter ook je eigen transport (dus een auto / zodat je niet met haar het OV in hoeft).  

 

Je bent natuurlijk van harte welkom om eerst op bezoek te komen om kennis te maken / te kijken of er een klik is.

We hakken de knoop pas door als alles 100% goed voelt. Graag laat ik dit proces leiden door mijn intuïtie en Mosjes eigen reactie op jouw energie 😉

 

Met een hartengroet aan iedereen die tot zover heeft meegelezen, ik dank je vanuit mijn hart, voor jouw betrokkenheid.🙏

 

Ten slotte: mijn diepe dank ook aan Denise Diekstra, voor het voorstellen van de mogelijkheid om Mosjes verhaal hier te mogen delen. Denise, je bent een engel! ✨ 🙏✨ 

Met een hartengroet,

Wieteke


Neem contact op met Wieteke

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

 

Lichtwerkers Nederland
Lightraisers Worldwide


https://linktr.ee/lichtwerkersnederland

Davy en Denise Diekstra

 

lichtwerkersnederland@gmail.com
 info@lichtwerkersnederland.com

 

www.lichtwerkersnederland.nl

www.lightraisersworldwide.com


IBAN: BE05 9672 3533 2975
BIC: TRWIBEB1XXX

Company Registration Number: 16353640
VAT: EE102430332



Disclaimer
- Privacybeleid - Algemene voorwaarden © 2012 - 2023 Lichtwerkers Nederland

© Let op, afbeeldingen op onze website zijn helaas beschermd met auteursrecht.