‘Stoppen met vlees’ is een project dat ten doel heeft aandacht te genereren voor de gevolgen van de vleesconsumptie in Nederland. Zonder wijzend vingertje, maar op basis van respect, onderzoek en feiten.

 Doel van het project is om binnen een jaar (04- 2018 tot 04-2019) zoveel mogelijk in beweging te zetten, mensen bewust te helpen worden en partijen te verbinden.

Het project omvat een documentaire, een boek en een online platform.

Het verhaal voor zowel documentaire als het boek begint met Robert Bridgeman die in 2015 zeven jaar vegetariër is. De auteur/ coach is uit ideële redenen omgeslagen van super carnivoor naar vegetariër, maar weet niet van de hoed en de rand. Hij hoort steeds meer over de relatie tussen vlees en zaken als ontbossing van de Amazone, kanker en dierenleed en besluit op onderzoek uit te gaan.

Twee jaar later weet hij meer dan hem lief is.

Door alles wat hij gezien heeft is hij veganistisch gaan eten. Aan het eind van boek en film worden de disruptors van de bio- industrie besproken: Kweekvlees, plantaardige producten en zeewier producten.

De motivatie voor 'Stoppen met vlees'

 

 1. Milieu schade: Denk hierbij aan het omhakken van Amazone woud voor veevoer en graasruimte. We zijn inmiddels meer dan 50% kwijt volgens het WNF. Alsmede watergebruik. Het eten van een biefstuk staat gelijk aan 60 keer douchen. En uitstoot. Er komen meer broeikasgassen vrij door de bio- industrie dan door alle vervoersmiddelen; treinen, boten, auto’s, vrachtverkeer en vliegtuigen samen.

 2. Dierenwelzijn: Onlangs werd een open brief van 66 dierenartsen in het NRC geplaatst. De artsen, werkzaam binnen de bio-industrie, gaven aan dat de situatie zo niet verder kan. Per jaar worden 450 miljoen dieren geslacht in Nederland. De situatie in stallen en slachthuizen is schrijnend.

 3. Gezondheid: Naast de gevaren van Q-koorts, MKZ en andere pandemieën verhogen het vlees van koeien, varkens en bewerkt vlees aantoonbaar het risico op kanker. Bewerkt vlees is door de World Health Organization op de lijst van kankerverwekkende stoffen geplaatst. Ook de risico’s op hartklachten en diabetes worden door vleesconsumptie vergroot. Ook hongersnood wordt in direct verband gebracht met vleesproductie.

Om deze drie belangrijke gevolgen van de vleesconsumptie in Nederland in kaart te brengen gaan Robert Bridgeman met cameraman Lex Olthof op pad. Ze interviewen bekende Nederlanders, wetenschappers en specialisten om de situatie in kaart te brengen.

Nederland kent zo’n 800.000 vegetariërs en zo’n 40% van de Nederlanders is Flexitariër. Volgens Dr. Hans Dagevos van de Wageningen Universiteit eet 20% van de Nederlanders minder dan twee keer per week vlees. Deze aantallen zijn sterk groeiend en steeds meer Nederlanders zijn zich bewust van de nadelige effecten van de grootschalige vleesindustrie en willen eigenlijk anders. Maar hoe? Tijd voor een onafhankelijke Nederlandse productie die geen aanklacht is tegen de branche, maar die beide kanten belicht én antwoord geeft op alle vragen rondom het onderwerp.

De volgende mensen worden geïnterviewd in de film en het boek (de lijst wordt nog aangevuld):

 

Bekende Nederlanders

 Guido
 Henny Huisman

 Loretta Schrijver

 Yvonne Kroonenberg

 Miro Kloosterman (nog te interviewen)

Wetenschappers

 Prof. Dr. Mark Post (Maastricht Uni), Kweekvlees specialist

 Dr. Arnoud van ’t Hof, (Maastricht Uni) Hoogleraar interventie cardiologie

 Prof. Dr. Roos Vonk, (Radboud) Hoogleraar psychologie

 Dr. Hans Dagevos (Wageningen Uni), senior onderzoeker

Specialisten

 Jaap Korteweg, oprichter vegetarische slager

 Mark Kulsdom, oprichter Dutch Seaweed Burger

 Lisa Steltenpool, diëtiste en auteur Vegarevolutie

 Veerle Vrindts, auteur en voorzitter Viva Las Vegas

 Wendy Walrabenstein, auteur en diëtiste

 Karen Soeters, directeur Nicolaas G. Piersson Foundation

 Lesley Moffat, directeur Eyes on animals

 

 Studenten uit de vleesindustrie van de Hogere Agrarische School

Video'sNeem actie!

Wat kan ik doen?

 

Het verbeteren van de wereld begint bij jezelf. Als je vleeseter bent, zet dan de stap naar flexitariër. Als je dat al bent, dan kun je de stap naar vegetariër overwegen. En dan is de volgende stap misschien om helemaal plantaardig te gaan eten.

Als je direct wilt beginnen zijn er verschillende gratis online challenges in omloop. De bekendste is de Veggie Challenge van ProVeg. De Veggie challenge is een project waar je gratis aan mee kunt doen. Je geeft zelf aan hoeveel minder vlees je wilt eten, variërend van 1 dag per week geen vlees tot een hele maand volledig vegan. Je krijgt in die maand gratis mailbegeleiding met nieuwsbrieven, tips, peptalks en je kunt in contact komen met andere mensen van de Challenge. Zo wordt je toegelaten tot een besloten facebookpagina waarop je met elkaar ervaringen uitdelen. Ook de vegetariërsbond heeft een Dertig dagen vegetarisch challenge. De Nederlandse Vereniging voor Veganisme heeft een eigen Vegan Challenge die vergelijkbaar werkt.

 

Verder zijn er talloze blogs en receptensites online die je kunnen helpen om de overstap te maken, zie ook onze blog pagina. Ook diëtiste Lisa Steltenpool heeft een uitstekende website waar je veel kunt vinden. Er bestaat een online vegetarische/vegan supermarkt YourFoodPrint en crossfitter Cilla vertelt je hoe zij een veganistische en actieve levensstijl in de praktijk brengt. En natuurlijk kun je anderen motiveren.8 stappen die je kunt zetten om anderen te motiveren

Naast je eigen proces kun je anderen motiveren iets te doen.

 Zo kun je op de website eerlijkegeldwijzer.nl zien of jouw bank duurzaam is en in de bio-industrie investeert. Vervolgens kun je overstappen naar een duurzame bank of daarmee schermen naar je bank zodat ze hun beleid wijzigen.

 Je kunt je supermarkt aanschrijven en vragen waarom ze vlees als aanbieding blijven promoten.

 Om de overheid in beweging te krijgen kun je stemmen op de Partij voor de Dieren.

 Je kunt op Facebook video’s delen van Eyes on Animals zodat mensen zien wat er in werkelijkheid gebeurt. Als meer mensen dat gaan doen, wordt het normaal en kunnen anderen hun kop niet langer in het zand steken.

 Ook donaties aan dierenrechtenorganisaties als Eyes on Animals, Wakker Dier of Varkens in Nood zijn bijzonder effectief.

 Je kunt je aansluiten bij Facebookgroepen en petities ondertekenen.

 Er worden regelmatig manifestaties en protestmarsen georganiseerd in Den Haag. Als je echt gemotiveerd bent, zou je daaraan mee kunnen doen.

 Praat met je kinderen en de kinderen van anderen. Benader het onderwijs en andere plaatsen waar jongeren komen. Zorg dat ze weten wat er speelt zodat ze zelf een bewuste keuze kunnen maken.

Het belangrijkste is dat je je eigen schaamte voorbij gaat. Ik hoop dat je beseft dat het niet vreemd is dat je weerstand voelt tegen de vleesconsumptie, maar dat je het bij het juiste eind hebt. Vanuit dat nieuwe zelfvertrouwen kun je opstaan en je verbinden met die miljoenen anderen die er net zo over denken.

Stoppen met vlees is een project van 1 jaar om Nederlanders bewust te helpen worden van de effecten van vleesconsumptie.

 

Het bestaat uit de volgende onderdelen:

 Boek, documentaire en online platform

 Bekende Nederlanders als ambassadeurs

 Support vanuit Google

 Geen wijzend vingertje. Het gaat om bewustwording

 Samenwerking met de vegetariërsbond en andere belangenbehartigers

 Beantwoord vragen die heel veel Nederlanders hebben over de intensieve veeteelt

 Belicht beide kanten, dus ook de bio- industrie.

 Uitgebreid online platform met achtergronden, interviews, wetenschappelijke feiten en Veggie challenges

 

Stoppen met vlees is een project van Bridgeman Foundation. De ANBI stichting heeft alle kosten voorgefinancierd.

Inmiddels zijn er al sponsoren als Google, Studioviv en DODO internet aan het project verbonden. Deze sponsoren echter in “natura” zoals websitebouw, contentmanagement en zoekmachinebudget.


Wat we nodig hebben om te kunnen slagen

We willen graag zoveel mogelijk mensen bereiken met Stoppen met vlees. Hoe meer hulpbronnen we hebben, hoe meer mensen bewust worden van de effecten van vlees eten, hoe sneller er iets aan kan gebeuren.

Enerzijds gaat het dus om geld. Om kosten te betalen aan specialisten die we inhuren (niet iedereen werkt in natura mee), internetkosten, videokosten, Facebook-promotie, advertentiebudget en dergelijke.

Anderzijds zijn we op zoek naar mensen in de rol van:

 Coördinator

 Ambassadeurs

 Editors

 Film- en videomakers

 Animatie specialisten

We stellen het enorm op prijs als je wilt helpen. Voor de dieren, de mensheid en de aarde. Interesse? Stuur een mailtje aan info@stoppenmetvlees.nl