Veilgiheid • Betrouwbaarheid • Verantwoordelijkheid ♥ Kimberley Kooijman ♥ Lichtwerkers Nederland

Als overlever van trauma, als kind van een verslaafde ouder, een afwezige ouder, een narcistische ouder, een misbruikende ouder of een verbaal of fysiek gewelddadige ouder, zijn we in ons volwassen leven vanwege deze hoge mate van onbetrouwbaarheid, zeer gehecht aan veiligheid, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid.

 

Ik noem ons overlever, want dat dekt volledig de lading

 

Onze lichamen staan sinds het trauma of sinds deze jeugd op de overleefstand. Vaak kampen we met lichamelijke problemen, ons zenuwstelsel is over-reactief, we zijn over-sensitief, we zijn snel overprikkeld, we staan vrijwel altijd op standje ALERT, leven in het HIER en NU is moeilijk omdat we altijd stress voelen of altijd alert moeten zijn om onszelf veilig te houden.

 

Nu kun je misschien denken dat dit bij jou, ondanks wat je hebt meegemaakt, niet het geval is maar toch als je er dieper over nadenkt kom je er achter dat je nooit werkelijk kunt ontspannen. Nooit werkelijk kunt aarden, of dat je slaap problemen hebt.

 

Gek genoeg kiezen we er in ons leven vaak voor om voor de onveilige keuzes te gaan


Het lijkt voor ons de veilige, keuze, het is namelijk bekend voor ons, en zo komen we dan toch terecht in een relatie met een narcist, in een relatie die alleen op seks is gebaseerd terwijl we zoeken naar connectie, in een gewelddadige relatie of we worden in ons volwassen leven opnieuw misbruikt of erger.

 

We zien mensen als vrienden die ons keer op keer laten zien dat we niet op ze kunnen rekenen, mensen die verslaafd zijn, mensen die gewelddadig zijn of mensen die een hele hoge mate van conflict in zich dragen.

 

We kunnen zelf ook dit soort mensen worden, zijn geweest of we kunnen juist heel erg in de pleaserrol zitten. Want we willen heel graag ergens bij horen. Dus passen we ons maar wat graag aan. We weten dat als we voor onsZelf opkomen dat we de wind van voren kunnen krijgen, of erger dus we slikken alles in en ook dat slaat weer op in onze lichamen. Zo maken we vele cirkels rond, tegelijkertijd, met zoveel relaties, vriendschappen en ook andere familieleden waarmee we deze ongezonde dynamieken uitwerken.

 

Uitingen waar elke overlever last van krijgt in zijn of haar leven is het krijgen van ziekten


Onze lichamen geven ons zo vaak aan dat het zich onveilig voelt, waarom denk je dat je altijd spanning voelt? Wellicht ben je niet onder de juiste mensen of op de juiste werkplek. Op een gegeven moment gaat jouw lichaam zijn grenzen aangeven voor jou. Je kunt te maken krijgen met lichamelijke ziektes, door jouw rug gaan, een burnout ( = lichamelijke depressie) of een depressie of zelfs psychose(s). We worden teruggeworpen op onszelf en mogen onze eigen veiligheid gaan herontdekken en ook wie en wat veilig voor ons is.

 

We hebben behoefte aan verantwoordelijkheid. Dat men zich houdt aan zijn/haar "beloftes"/afspraken, dat er veiligheid is, regelmaat en als overlever heb je ook meer behoefte aan geruststelling. Er kunnen veel onzekerheden en angsten zijn ontstaan. Een kleine trigger kan er al voor zorgen dat je weer keihard terug in jouw schulp kruipt of een terugval krijgt, of heel ziek wordt.

 

We kunnen veel te maken hebben met zwaarte. Het gevoel dat je nooit helemaal jeZelf durft te zijn, dat er altijd iemand over jouw schouder meekijkt, dat je (bij voorbaat al) wordt veroordeeld, dat mensen van alles van je denken, je jezelf niet volledig durft te laten zien.

 

Deze zwaarte heeft vaak te maken met onze mate van verantwoordelijkheid naar onsZelf toe. Want wanneer we stoppen met onze verantwoordelijkheid te nemen naar onsZelf, wanneer we steeds afspraken met onsZelf verbreken, komt schaamte om de hoek kijken en daarmee ook zwaarte.

 

Deze zwaarte kan echt killing zijn en levensbepalend, het kan een grote killer zijn van jouw levensvreugde.

 

Daarom is het zo belangrijk om deze stukken in jouZelf te erkennen en te herkennen

 

Sommigen van ons hebben zoveel potentie maar de zwaarte houdt ons tegen en de schaamte om gezien te worden houdt ons klein.

 

En wat als.... want dan moeten we pas echt verantwoording gaan nemen, dus houden we onszelf liever op de achtergrond, verkopen we soms onze ideeën en gaat een ander ermee vandoor.

 

Schaamte / zwaarte door het verbreken van afspraken met jezelf

 

Je voelt je enorm in de steek gelaten door alles en iedereen. Je hebt constant mensen aangetrokken die je bewezen niet te vertrouwen te zijn. Die een mes in jouw rug staken. Die grensoverschrijdend of gewelddadig bleken. Waar jij alles voor overhad. Je al jouw tijd in stak, misschien zelfs al jouw geld. Je vergat alleen dat jij er ook nog was. Heb je JeZelf volledig weggeven en ben je alle afspraken met jeZelf vergeten en heb je vooral jeZelf in de steek gelaten.

 

In zoveel situaties wist je het al


Je wist bij voorbaat al dat die vriendin niet betrouwbaar was, je wist bij voorbaat al dat HIJ/ZIJ een vreemdganger was, je wist dat je verliefd was op iemand die verslaafd was of vlucht in middelen, je wist dat iemand toxic was of gewelddadig. Om vervolgens verbaast te zijn als ook JIJ zo behandeld werd. Je liet jouw intuïtie in de steek, jouw programmering uit het verleden nam het over en je koos voor het bekende onveilige met alle gevolgen van dien.

 

Naarmate we ouder worden en met steeds meer van dit soort verhalen te maken hebben gehad wordt ons gevoel van binnen zwaarder en zwaarder. Zitten we niet alleen met de verbroken afspraken naar onszelf toe maar ook nog eens met alle rotzooi waar we door deze mensen nog eens verder worden belast, want reken maar dat je een paar trappen na zult krijgen, emmers stront over je heen zal krijgen en/of een aantal messen in jouw rug, dus zit je ook nog eens met alle beperkte overtuigingen van anderen over jeZelf opgezadeld.

 

We schamen ons, hoe hadden we zo stom kunnen zijn? Hoe hadden we het niet door gehad dat we omgingen met een directe kopie van onze ouders/misbruiker en dat we onszelf in gevaar brachten, terwijl we onszelf vanaf Kind af aan hebben beloofd onzelf niet meer in de steek te laten.

 

Het is moeilijk om patronen te doorbreken

 

Velen die dit stuk lezen zullen dit herkennen. Je kunt nog zover zijn in jouw spirituele proces of in jouw bewustwordingsproces.

 

Toch zal je nog steeds te maken hebben met een terugval in oud gedrag. Kun je kampen met verslavingen of afleiding, het verzanden in chaos, het leven van kick naar kick, always the next best thing, koopziekte en/of schulden, grote ups en downs in het leven zelf, jaren van stabiliteit gevolgd door jaren van ellende/ziek zijn.

 

Het is lastig om echt af te rekenen met deze diepe trauma stukken. Vaak omdat we niet weten waar we moeten beginnen. Het is zo groot geworden en zo zwaar. We schamen ons kapot, echt kapot. We kunnen ons hierdoor helemaal niets meer waard voelen.

 

Waar begin je?

 

Dit stuk gaat over veiligheid, betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid.

 

De trauma's komen doordat je niet veilig was, doordat iemand zijn/haar betrouwbaarheid naar jou zwaar heeft geschonden en doordat iemand zijn/haar verantwoordelijkheid keer op keer niet nam. Loze beloftes, je constant in de steek gelaten voelen. Eenzaamheid en verdriet en vooral veel afwijzing.

 

 We dienen te beginnen met onszelf veiligheid te bieden. Betrouwbaar te zijn naar onsZelf toe. Verantwoording te nemen voor onsZelf.

 

Dit kan groot klinken voor de één, of juist heel simpel voor de ander maar het begint met kleine stapjes. Want in dit hele verhaal, vooral in jouw volwassen leven ben je gestopt met werkelijk verantwoording te nemen en afspraken naar JOUzelf toe na te komen. Hoe meer je jeZelf in de steek hebt gelaten, hoe groter de problemen in jouw volwassen leven.

 

En Ja, ik begrijp het helemaal, na zo een zwaar leven zou je zo graag willen dat een ander het voor jou gaat doen, je gaat helpen en je er niet meer alleen voor staat maar de keiharde realiteit is dat we nu Volwassen zijn en het echt zelf moeten doen. Dat kleine kindje in Onszelf onder onze vleugels mogen nemen en veiligheid mogen bieden door NU in het hier en NU en vanaf NU zoveel mogelijk keuzes gaan maken die goed zijn voor JOU.

 

 Naarmate jij de afspraken gaat nakomen aan jeZelf zul je gaan merken dat jouw systeem rustiger wordt.

Naarmate je mensen gaat loslaten die niet goed zijn voor JOU en jouw systeem zul je merken dat je meer rust zult gaan krijgen. Er kan een stukje van jou doodgaan, in dit proces omdat je hiermee een identiteit kunt loslaten waar je veel waarde aan hebt gehecht maar geloof mij, lief mens, JIJ bent zoveel belangrijker en tot zoveel meer in staat dan wat je tot nu toe dacht.

 

Door deze verbinding met jeZelf te herstellen kun je verbinding met alles herstellen en zal je in staat zijn om gezondere verbindingen te leggen met anderen.

 

Je zult jeZelf weer gaan zien omdat je jeZelf als prioriteit ziet. Jouw keuzes zijn belangrijk. Jouw gezondheid en wellbevinden zijn belangrijk.

 

Weet dat al die signalen die jouw lichaam jou gaf in het verleden er waren om jou te helpen


Jouw angst was er om jou de weg te wijzen, dat er wellicht in een bepaalde situatie iets niet klopte, jouw hartkloppingen gaven je aan dat je het verkeerde pad nam, zweetaanvallen bij een bepaalde persoon gaven je aan dat je wederom met een grensoverschrijdend persoon te maken had, de pijnen in jouw lichaam gaven jou aan dat je de lasten van anderen niet kon dragen bovenop de jouwe, pijn in jouw arm of schouder gaven je aan dat het Universum je aan jouw arm trok en tegen wilde houden om niet de verkeerde kant op te lopen. Eigenlijk wist je het allemaal al maar je ontkende het of je onderdrukte het.

 

En nu is de tijd gekomen dat het tijd is voor jou

 

Eindelijk, na al die jaren. Om jeZelf op nummer 1 te zetten. Niet meer te kiezen voor die afleidingen, conflicten, kicks, hoogtepunt op hoogtepunt. Maar kiezen voor veiligheid. Dat kan even wennen zijn. Dat je ineens kiest voor rust. Dat je kiest om niet meer actief deel te nemen aan die onveilige-veilige situaties, aarden, ademen, mediteren, sauna, in bad, strandwandelingen, massages. Alles voor jou. Voor jouw herstel en om de werkelijke verbinding met jouZelf te herstellen. De verbinding met jeZelf die kapot is gemaakt door dat trauma of door die onveilige ouder, waardoor je geen kind kon zijn en in jouw volwassen leven met allerlei rotzooi kampt. WAUW, wat een openbaring!

 

Je mag de teleurstellingen loslaten, wetende dat we elk moment een keuze hebben om opnieuw te beginnen. Om opnieuw te gaan doen wat goed is voor onsZelf en wat wij nodig hebben. En ook het vertrouwen met onsZelf te gaan herstellen. Door er echt voor onsZelf te gaan zijn. OnsZelf niet meer in de steek laten en onze keuzes meer mogen gaan maken gebaseerd op de lange termijn.

 

We zullen hiermee niet alleen gezondheid in ons leven aantrekken maar ook Liefde. Aangezien we hiermee onze eigen waardigheid herstellen zullen we hiermee ook werkelijk geZien gaan worden voor wie we werkelijk zijn.

 

Lief mooi mens, ik wens jou Heling

 

Alle liefs,

 

Kimberley Kooijman
www.flowmazing.nlBlijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

❥ Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Snel navigeren: Home » Blogs » Agenda » Evenementen » Webshop » Gratis downloads

 

Lichtwerkers Nederland
Lightraisers Worldwide


https://linktr.ee/lichtwerkersnederland

Kesklinna linnaosa, Sakala tn 7-2

10141 Tallinn, Estland


Davy en Denise Diekstra

 

lichtwerkersnederland@gmail.com
 info@lichtwerkersnederland.com

 

www.lichtwerkersnederland.nl

www.lightraisersworldwide.com


IBAN: BE05 9672 3533 2975
BIC: TRWIBEB1XXX

Company Registration Number: 16353640
VAT: EE102430332Disclaimer
- Privacybeleid - Algemene voorwaarden © 2012 - 2022 Lichtwerkers Nederland

© Let op, afbeeldingen op onze website zijn helaas beschermd met auteursrecht.