Susanne Schouten

Veel mensen denken dat alle HSP’ers rustig en introvert zijn qua persoonlijkheid. De meeste zijn dit ook, maar dit hoeft natuurlijk niet. Je kunt als HSP ook extravert zijn. Dit word ook wel een High Sensation Seeker (HSS) genoemd.

Als hoogsensitief persoon overweldigd de wereld me soms. Het is belangrijk om goed te blijven aarden. Als alles goed gaat denk ik soms dat ik dat niet nodig heb en ga ik in de weerstand. Ik leef dan meer in mijn hoofd. Dit maakt dat ik dan ook meer doemgedachten krijg. Daardoor viel ik terug in oude patronen.

Hoogsensitieve mensen zijn extra gevoelig voor depressies. Doordat het zenuwstelsel van een HSP’er extra gevoelig is komen prikkels heel sterk binnen. We hebben het dan over verschillende soorten prikkels. Zintuigelijke prikkels zoals bijvoorbeeld horen (geluiden) en zien (fel licht) worden extremer waargenomen. Prikkels zoals (negatieve) emoties en energieën van anderen zijn ook sterk van invloed.

Nu je je bewust bent van je patronen en je eigen aandeel in dit proces ziet, kun je aan de slag met het doorbreken ervan en de weg gaan bewandelen naar jouw innerlijk geluk. Zie wat je hebt meegemaakt niet als falen, maar als een levensles. Je had dit nodig om een omslag te kunnen maken in je leven. Nu is het moment om jezelf te leren kennen en te kijken waar jij gelukkig van wordt.

De meeste mensen werken fulltime, sporten er nog naast en hebben een rijk sociaal leven. Hoe doen die mensen dat toch? Hoe kan het dat het mij niet lukt? Dit zijn dingen die ik me vaak heb afgevraagd. Naast acceptatie is het van belang voldoende rusttijd in te plannen om te kunnen ontprikkelen..