Wijs me een held ♥ René Diekstra ♥ Lichtwerkers Nederland

De manager van het hotel in Bled vraagt me bij het inchecken: “weet u hoe voor de hoeveelste keer u onze gast bent?”. Hij is nieuw en ik laat ‘m het plezier me te corrigeren. “Ik denk een keer of twintig”, zeg ik. “Twee-en-twintig!”, roept ie bijna uit. “Ik heb me begrepen dat de eerste keer tijdens de oorlog was”, zegt ie. Vermoeid door de lange reis heb ik geen zin daarop in te gaan. Dus zeg ik pesterig ontwijkend: “Hangt ervan af over welke oorlog we het hebben. Voor die van 40-45 was ik net te laat.

“Ik gelukkig ook” reageert hij ad rem. “Maar we hebben er hier nog een gehad, en daar was u wel op tijd bij”. Ik begin hem met zijn beleefde spitsvondigheden nu al te waarderen.

Later die middag bij kop koffie doe ik ‘m mijn relaas. 26 juni 1991. Ik ben uitgenodigd om in Ljublajana, de hoofdstad van Slovenië, de openingstoespraak te houden van een internationaal congres. Kort tevoren heb ik de congresorganisatoren laten weten af te zeggen. Vanwege dreiging van oorlog tussen de toenmalige federale regering van Joegoslavië en Slovenië, dat zich uit de federatie los wilde maken. Ze bezworen me dat het zo’n vaart niet zou lopen en om toch te komen. Zonder te letten op reisadviezen en op wat de andere buitenlandse sprekers deden, ben ik gegaan.

Aangekomen bleek ik de enige buitenlander. En werd ontvangen als een held. Iemand die niet voor angst was gezwicht en die het internationale karakter van de bijeenkomst had gered. Wat heet. Ik was halverwege mijn openingslezing toen in de zaal groot rumoer uitbrak. Het bleek dat de federale troepen zojuist de grens met Slovenië waren overgestoken. Het was oorlog. Grenzen en luchtruim werden gesloten, het congres afgelast en ik kon voorlopig het land niet uit.

Op de vraag van mijn gastheren wat ik in tussen tijd wilde doen, heb ik geantwoord “breng me naar de mooiste plek die jullie hebben”. Dat bleek het voormalige zomerverblijf van wijlen president Tito aan het meer van Bled te zijn.

De dagen dat ik daar als enige hotelgast verbleef, werd ik als werkelijk als held behandeld . Alsof ik symbool stond voor het feit dat niet ieder EU-land het kleine, kwetsbare Slovenië in de steek liet. Ik heb er een aantal vrienden aan overgehouden, zoals de huidige burgemeester van Bled.

Toch moet ik soms weer uitleggen dat ik allesbehalve een held was. Eerder een domme waaghals. Ik had onnadenkend grote risico’s genomen, zoals reizen naar een oorlogsgebied waarvoor (inderdaad) een negatief reisadvies gold. En ik had te snel tegen mijn gastheren ‘ja’ gezegd en mijn partner en kinderen geen inspraak in die beslissing gegeven. Zij hebben een aantal dagen flink in de rats gezeten. Kortom, er zit een belangrijke waarheid in deze uitspraak van de beroemde Britse dichter Alfred Tennyson: “Wijs me een held en ik schrijf u een treurspel”. Ik mag van geluk spreken dat het dat niet is geworden.

René Diekstra
www.diekstra.nl

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* indicates required


Lichtwerkers Nederland

Lightraisers Worldwide


Christ Consciousnesss
 

Davy en Denise Diekstra

 

lichtwerkersnederland@gmail.com

 

info@lichtwerkersnederland.com 

 

NL80 INGB 0008 17 1994

 

KVK: 71273298

 
Disclaimer - Privacybeleid © 2012 - 2021 Lichtwerkers Nederland