Valeriaan ♥ Kruidengeheimen ♥ Lichtwerkers Nederland

Hoewel de meeste mensen niet weten hoe de plant eruit ziet, behoort Valeriaan tot één van de bekendste geneeskrachtige kruiden. Op deze pagina staan diverse foto's van het kruid die wereldwijd onder de Latijnse naam "Valeriana officinalis" bekend staat.

Het kruid is in Nederland vooral in het wild langs de waterkant te vinden. De plant kan ongeveer twee meter hoog worden en krijgt in mei/juni rozewitte bloemen met een sterke geur. De meningen zijn erg verdeeld of de geur lekker is of niet...

Valeriaan kent een lange geschiedenis als geneeskruid en is vooral bekend als een ontspannend en rustgevend middel. Pijnlijke, verkrampte spieren, zenuwen en darmen kunnen door gebruik van het kruid ontspannen waardoor klachten kunnen verminderen en Valeriaan staat bekend als één van de beste middelen bij slapeloosheid.

Daarnaast wordt het kruid aangeraden bij examens of bij spanning tijdens het autorijden. Valeriaan is namelijk een middel wat ontspant, maar NIET versuft. Je geest blijft dus helder en alert!

Het meest geneeskrachtige stofje voor bovengenoemde eigenschappen zit in de wortel die in de herfst wordt geoogst. (Indien je de plant zelf gaat oogsten; ruik aan de wortel en kijk altijd nog even goed na of je wel de juiste plant hebt.)

Zodra het blad afsterft wordt de plant opgegraven en de wortel wordt schoongemaakt en gedroogd. De wortel is gedroogd te koop bij de betere drogist.


 

Thee

 

De beste manier om de thee te maken is als volgt: Neem ongeveer 1 theelepel van de fijngehakte wortel en overgiet dit met een kwart liter KOUD water. Dit laat je ongeveer 8 uur weken en daarna warm je de thee voor gebruik op. Neem een paar kopjes thee per dag, verdeeld over de dag, maar beter niet in de avond. (Omdat het kruid ook alert maakt, heb je kans dat je dan juist moeilijk in slaap valt.) Thee gemaakt van de bovengrondse delen werkt minder sterk.

Tinctuur

 

Wie de bereiding van de thee ingewikkeld vindt, kan gebruik maken van de tinctuur. Een tinctuur is een alcoholisch aftreksel van het kruid. De naam van de tinctuur is verkrijgbaar onder de Latijnse naam: Tinctuur Valeriana.

Het is niet moeilijk om een tinctuur te maken, maar als je het zelf wilt doen, raad ik je toch aan om eerst een kruidencursus te volgen. De tinctuur van Valeriaan wordt gemaakt van de gedroogde wortel (in de herfst geoogst van een 2-jarige plant) en wordt daarna verdund tot een homeopathische verdunning D1. 

In de herfst als de bladeren afsterven, wordt de wortel geoogst.

Tabletten en capsules

 

Er zijn ook tabletten en capsules van Valeriaan te koop. Deze bevatten gedroogde valeriaanwortel, maar hier zijn ook diverse onnatuurlijke conserveermiddelen en opvulstoffen aan toegevoegd.

Dormiplant Valeriaan: 1 filmomhulde tablet bevat 500 mg droog extract van valeriaanwortel.

De andere bestanddelen zijn: microkristallijne cellulose, croscarmellose natrium, hypromellose, magnesiumstearaat, methylcellulose, gemodificeerde ricinusolie, natriumsaccharine, geprecipiteerd siliciumdioxide, simethicon, sorbinezuur, stearinezuur, talk, vanilline, titaniumdioxide (E 171), indigokarmijn (E 132).

Blad van Valeriaan, Valeriana officinalis

 

Opgelet:

Het is beter om de tinctuur Valeriana NA het eten in te nemen.

Hoewel het kruid gebruikt wordt bij slapeloosheid, kun je het kruid beter niet in de avond innemen omdat het ook alert maakt. Neem het kruid daarom alleen overdag in en je zult merken dat je 's avonds beter slaapt.

Het kruid mag niet te lang achter elkaar worden gebruikt. Gebruik als de klacht na 3 weken nog niet over is een ander kruid. Gelukkig zijn er nog véél meer geneeskrachtige kruiden.

In dit artikel beschrijf ik in het kort de werking van het kruid. Verdiep je er verder in, of ga naar een deskundige voor een persoonlijk advies. Het kruid kan bijvoorbeeld NIET met alle reguliere medicijnen worden gecombineerd en ook mogen niet alle kruiden tijdens de zwangerschap worden gebruikt.

Andrea Bleeker

www.kruidengeheimen.nl

  

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

❥ Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Incarnatiepijn in Lichtwerkers


❥ Zondag 4 oktober
  Pamela channelt Jeshua

 

Lichtactivatie Activeren van de Levensstroom


❥ Woensdag 11 - 11  Lea van der Eem

 


www.Gaia.comLichtwerkers Nederland

Lightraisers Worldwide

 

Davy en Denise Diekstra 

 

lichtwerkersnederland@gmail.com

 

NL80 INGB 0008 17 1994

 

KVK: 71273298

 

Openingstijden:

ma t/m zo 10.00 uur - 20.00 uur 

 


Disclaimer - Privacybeleid © 2012 - 2020 Lichtwerkers Nederland