Gember, Kurkuma en Kaneel | Marjon Hornung | Lichtwerkers Nederland

In de koude maanden van het jaar is het oplopen van een verkoudheid zo gedaan. We leven veel dichter op elkaar, komen minder buiten en de positieve invloed van de zon (vitamine D, o.a.) ontbreekt. Om ziek worden te voorkomen, kunnen we gelukkig zelf ook een hoop doen.

Begin met het slikken van vitamine D (25 mg/dag), probeer iedere dag naar buiten te gaan om te wandelen, fietsen, etc. Lucht ook je huis iedere dag 10-15 minuten en wat ook heel goed helpt: eindig je douche met 30-60 seconden koud water.

Ook heel gezond is iedere dag gember, kurkuma en kaneel gebruiken Waarom?

1) Gember


In verse gember zitten veel ontstekingsremmende stofjes. Veel van de huidige ziektes hebben een (verborgen) chronische ontsteking ten grondslag, ook al voel je die ontstekingen vaak niet. Gember kan dit helpen verminderen.  Daarnaast beschikt verse gember over sterke antibacteriële en antioxiderende eigenschappen. Het helpt griep en verkoudheden sneller herstellen. Maar ook remt het o.a. de groei van de Helicobacter pylori bacterie, die als oorzaak van maagzweren wordt aangegeven.  

Neem bijvoorbeeld een kopje verse gemberthee vóór elke maaltijd. Gember heeft namelijk een gunstige invloed op je maag- en darmstelsel. Het stimuleert je alvleesklier om spijsverteringsenzymen aan te maken die helpen bij het afbreken van suikers en vetten. Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen. En gember zorgt ook nog eens voor een betere opname van voedingsstoffen, waardoor je algehele gezondheid verbeterd.

Maar gember doet nog meer: het verminderd op een natuurlijke manier misselijkheid bij bijvoorbeeld zwangerschap of chemo behandelingen, het verbeterd je hersenfunctie, verminderd (menstruatie)pijn en kan zelfs , in combinatie met citroen, je bloedsuikerspiegel meer stabiel houden.  

2) Kurkuma


Kurkuma, of geelwortel, is nog zo’n wortel met oneindig veel gezondheidsvoordelen. Binnen de ayurveda wordt geelwortel (kurkuma) gezien als een apotheek op zich. Uit diverse wetenschappelijk onderzoeken blijkt dat geelwortel zeer sterke ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Als natuurlijk antibioticum kan kurkuma de groei van bacteriën, gisten en zelfs virussen remmen.

Maar ook bij chronische ontstekingsreacties en auto-immuun ziektes kan kurkuma zorgen voor een vermindering van de ontstekingsreacties. Eén van de meest werkzame stoffen uit geelwortel is kurkumine. Dit stofje heeft als nadeel dat het niet zo goed door je lichaam kan worden geabsorbeerd.  Een ander stofje, peperine, kan de opname bevorderen. Combineer daarom kurkuma met zwarte peper, om de opneembaarheid te vergroten.

Er wordt nog veel onderzocht over verdere gezondheidsklachten waar kurkuma verbetering zou kunnen brengen. De lijst lijkt eigenlijk eindeloos, beter is het om alleen te melden wie uit moet kijken met het gebruik van kurkuma (in supplement vorm): mensen die lijden aan galwegobstructies en galstenen, of zwangere dan wel borst voedende vrouwen (vanwege het ''ontbreken'' van veiligheidsgegevens)

3) Kaneel


Kaneel is een specerij die wordt gewonnen uit de binnenste schors van de kaneelboom. Van oudsher wordt kaneel gebruikt ter verhoging van energie en als bestrijding tegen verkoudheid en spijsverteringsproblemen. Kaneel is een krachtige antioxidant en heeft ook een ontstekingsremmend effect. Het remt de groei van bacteriën, gisten en virussen. Nog een leuk weetje: de geur van verse kaneel kan je geheugen en concentratievermogen vergroten. Even snuffelen aan een kaneelstokje voor een belangrijke presentatie is dus lang geen gek idee.

Golden Milk: alle specerijen in één beker


Al eens gehoord van Golden Milk?

Het slimme aan dit drankje is dat je alle drie de heilzame specerijen in een paar slokken binnen krijgt. En een tumeric latte (een andere naam voor golden milk) is nog super lekker ook! Hieronder vind je het recept:

Ingrediënten voor 1 kop Golden Milk:

 200 ml Rude Health Bruine Rijst Drink

 1 theelepel kurkumapoeder

 een paar stukjes verse gember

 klein snufje cayennepeper

 snufje kaneel

 klein snufje zout

 vleugje zwarte peper

Bereiding

Verwarm 200 ml Bruine Rijst Drink. Laat het nét niet koken. Voeg al roerend het kurkumapoeder, de gemberstukjes, cayennepeper, kaneel, zout en peper toe. Schuim eventueel op met een hand opschuimer. 

Over Deepak Chopra

Deepak Chopra staat bekend om zijn holistische ideeën over gezondheid. Zijn missie is om westerse wetenschap te verenigen met oeroude oosterse filosofieën en geneeswijzen zoals Ayurveda, yoga en meditatie. Deepak Chopra heeft meer dan 50 boeken geschreven. Een aanrader vind ik Waarom eet je te veel? Zeker voor mensen die struggelen met gewichtsproblemen, maar klaar zijn met lijnen.

Marjon Hornung
www.praktijkhornung.nl

Rijkdom en armoede vanuit spiritueel perspectief


Jeshua gaat in op de armoede in de wereld, hoe daarnaar te kijken vanuit een spiritueel perspectief en in welke richting de oplossingen liggen voor dit schrijnende probleem. Ook wordt ingegaan op de vraag hoe jij je in je eigen individuele situatie verhoudt tot geld, tekort en/of overvloed en de stroom van ontvangen.

Elke eerste zondag van de maand worden de gechannelde boodschappen aangevuld door een inleidende meditatie van Gerrit die aansluit bij de informatie op dat moment.

 

Actuele boodschap voor lichtwerkers februari 2021

 

 Zondag 7 februari 2021 om 20:00 uur

❥ Inleidende meditatie van Gerrit Gielen

❥ Eén channeling van Pamela Kribbe
Lichtwerkers Nederland

Lightraisers Worldwide


Christ Consciousnesss
 

Davy en Denise Diekstra

 

lichtwerkersnederland@gmail.com

 

info@lichtwerkersnederland.com 

 

NL80 INGB 0008 17 1994

 

KVK: 71273298

 


Disclaimer - Privacybeleid © 2012 - 2021 Lichtwerkers Nederland