Toekeren naar jezelf door stil te zijn - Ellen Worm - Lichtwerkers Nederland

Wonend in Amsterdam (2008) kwam ik voor het eerst in aanraking met Yoga en Meditatie. Heerlijk vond ik het om na de inspannende Yoga les mijn ogen dicht te kunnen doen tijdens Meditatie. De tien minuten stilte voelde aan als een weldaad in mijn drukke leven.

Later besloot ik een meditatie cursus te volgen. De rust die ik tijdens mijn eerste meditatie momenten voelde maakte nu plaats voor grote lichamelijke en geestelijke spanning.

 

Ik had nooit eerder bewust mijn aandacht naar binnen gericht, dat was goed voelbaar.

Eerlijk gezegd had ik geen idee dat er ook een innerlijke wereld bestond. Dat had ik nooit geleerd op school, en ook thuis spraken we nooit over onze gevoelens. Ik was altijd bezig. Stond nooit stil bij zaken die ik voelde. Onbewust leefde ik op de overleving stand. 

Gewoon knallen, dat doen we toch allemaal?! Mijn hoofd regeerde de hele dag. Daar twijfelde ik nooit aan, waarom zou ik ook?

 

Je adem ondersteund het

Tijdens de meditatie cursus werd ik me pijnlijk bewust van verkramping zowel in mijn Lichaam en Geest. Als een Mantra herhaalde ik in mezelf ‘blijven ademen Ellen’, ‘blijf ademen’. Doodsbang was ik terwijl ik met mijn wezen afdaalde naar mijn angsten. Ik was zo moe van jaren alles onbewust te hebben onderdrukt, dat mijn geest de controle wat begon los te laten. Daardoor kon ik me overgeven aan alles wat er naar boven wilde komen.

Het onderdrukken van emoties ontregelde mijn hele organisme. Ergens in je lichaam ga je aanspannen om de natuurlijke energie van een emotie tegen te houden.

Heelwording

Tijdens de velen avonden stilzitten werd ik me bewust van het lawaai van mijn gedachten. Na enkele weken kon ik mijn gedachten steeds beter observeren en na weer een lange tijd kon ik een ware gedachten patroon ontdekken. Mijn gedachten stroom ging vooral over het niet gezien worden, niet goed genoeg zijn, en me niet geliefd voelen.

Daarbij kwamen spanningen en emoties die ik als kind en als jong volwassen niet kon voelen nu aan de oppervlakte.Het zijn allemaal oude ‘kind stukken’ die alsnog willen integreren.Door alles te verwelkomen aan emoties zeg je nu jaren alsnog " Je bent welkom"! 

Innerlijk werk

Door dit innerlijk werk te doen vind je de kracht weer terug die je verloren hebt. Dit is thuiskomen bij jezelf! Maar dit proces is niet makkelijk. Het is een proces van jaren en duurt nog altijd voort. Nog steeds heb ik te kampen met vermoeidheid omdat ik mijn gevoel van ongenoegen en de daarbij behorende woede heb onderdrukt. Dit is een emotie die zegt ‘’ dit ben ik” “en dit is mijn grens. En als je die overschrijd dan word ik boos. Ik was vroeger veel te bang om boos te worden en daarom heb ik nu grote moeite om mijn grenzen aan te geven. Ik voel nog niet voldoende Ik-kracht en daadkracht, wat je nodig hebt om Nee te zeggen en doelgericht te werk te gaan. Maar ook in het heden gebeuren er vaak allerlei dingen die je kunnen overspoelen vooral als je je onvoldoende draagvlak hebt.

Creëer je eigen draagvlak

Soms kan het leven overweldigend zijn. Er is dan veel heftigheid in een korte tijd. Wat ik dan ervaar is alsof ik niet meer goed in mijn lijf zit, ik kijk dan naar mezelf i.p.v. dat ik vanuit lichaam naar mezelf kijk. Dan weet ik “Ik kon het allemaal niet in een keer verteren”! Het was even te veel allemaal!

Oefening: 

Zit in stilte met het onbestemde gevoel. Je kunt een kussen voor je houden en het jouw ogen geven: Je mag de pijn aankijken vanuit de liefhebbende moeder in jezelf en tegelijkertijd voel je ze. Je zegt “Ja ik zie jou” Je bent welkom” “Ik omarm je” “Ik draag je” Zo creëer je een draagvlak de pijn en teleurstelling kan er alsnog zijn en gevoeld worden…

Ellen Worm
www.visionforgreenliving.com