Gezonde darmen: weg met darmklachten als buikpijn en obstipatie ♥ Juglen Zwaan ♥ Lichtwerkers Nederland

Wist je dat gezonde darmen de basis vormen voor je gezondheid? Als je darmen niet gezond zijn, dan is je lichaam uit balans en kun je klachten krijgen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je darmen weer gezond worden?

Epidemisch probleem

Een groot percentage van de Nederlanders heeft darmklachten, deze klachten zijn heel divers: een opgezette buik, winderigheid, diarree, obstipatie, darmkrampen en noem maar op. Er zijn mensen die het toilet 4 keer per dag opzoeken voor een grote boodschap, er zijn er ook die dit slechts eenmaal per week doen. Vooral het laatste is zeer schadelijk omdat de toxines die vrijkomen bij de vertering opgenomen kunnen worden in de bloedstroom.

Vaak wanneer er vage klachten zijn en krampen dan kan de huisarts de diagnose PDS, het prikkelbare darmsyndroom, stellen. De natuurlijke manier van samentrekken (peristaltiek) van de darm is dan verstoord.

Humeur

In de darmen worden door de darmflora tal van goede stofjes voor het lichaam geproduceerd. Enkele van deze stofjes zijn gezonde vetzuren of neurotransmitters zoals serotonine. Serotonine is een feel-good neurotransmitter en dus kan de oorzaak van een depressie onder meer gevonden worden in de gesteldheid van de darmen.

Oplossingen

 

Eet minder zetmeel

We eten in het westen te veel zetmeel in de vorm van brood, pasta, rijst en aardappelen.

Zetmeel is in feite gewoon suiker en een teveel hiervan verstoort de balans van de darmbacteriën zoals we bijvoorbeeld zien bij een candida infectie.

Eet meer groenten

De vroegere mens had bladgroen en groentes ruim voorhanden. Voor de darmen is een dieet bestaande uit 80% plantaardige voeding, het gezondst. Kook de groente beetgaar, want de vezels gaan kapot bij extreme verhitting. Sommige vezels zijn een essentiële suiker en daarmee een ideale voedingsbodem voor de darmflora.

Prebiotica en Probiotica

De darmbacteriën, oftewel darmflora, zijn voornamelijk anaeroob en kunnen dus niet functioneren in de aanwezigheid van zuurstof. Dit betekent dat de klassieke probiotica die aeroob is niet veel voor ons kan doen. Beter is het om natuurlijke pre- en probiotica te eten zoals rauwe plantaardige voedingsmiddelen. Dure Yakult of Actimel, die rijk zijn aan suiker, zijn niet nodig! Kies liever voor zure en gefermenteerde rauwemelkse producten zoals karnemelk, yoghurt of kefir. Zuurkool is ook gefermenteerd en dus rijk aan gunstige bacteriën voor de darmen.

Pas op met suiker

Suiker is er in zeer veel vormen: “gezonde” vruchtendrankjes, frisdrank, koekjes, brood, fruit, honing. Net als bij zetmeel zal een teveel aan suiker de darmculturen uit balans brengen. Verstandig is dus om de suiker zoveel mogelijk weg te laten in je dieet. Alcohol is ook een gemene verborgen suiker en dient altijd vermeden te worden als je je darmen gezond wilt krijgen.

Pas op met zuivel

 

In melk is er een vrij hoog percentage lactose (melksuiker) aanwezig. Dit is voor veel mensen erg lastig te verteren.


In zure melkproducten is de hoeveelheid lactose een stuk lager omdat deze is omgezet door de bacteriën tijdens het fermentatieproces. De lactose is nog niet het enige, er is in veel melkproducten en met name kaas en kwark een aanzienlijke hoeveelheid caseïne aanwezig. Caseïne is een eiwit dat moeilijk is te verteren en een lekkende darm kan opleveren.

Granen en zaden

De natuur beschermt graag haar kinderen. Zaden en granen horen helemaal niet verteerd te worden door de mens, hiervoor zit er een speciaal schilletje omheen waardoor bij het nuttigen het gewas weer onverteerd het lichaam verlaat om daar op de plek van lozing weer een nieuwe plant te doen laten groeien, voorzien van meststof. Het schilletje bevat onverteerbare vezels die de darmwand kunnen beschadigen en nog fytinezuur om het ontkiemen tegen te gaan. Granen bevatten ook gluten die de darmen kunnen beschadigen. Veel mensen hebben geen glutenallergie, maar wel een glutenintolerantie. Mensen met een glutenintolerantie doen er verstandig aan om de gluten geheel te vermijden in hun voeding, maar incidentele inname is geen probleem voor deze groep. Gluten zijn niet alleen het probleem, ook schimmels kunnen mycotoxines vormen en het darmmilieu aantasten. Ook lectinen uit granen, peulvruchten, sojaproducten en pinda’s kunnen het milieu van de darm schaden.

Drink water met keltisch zeezout

De basisbehoeften van de darmen zijn water en zout. Kies dus voor goede kwaliteit drinkwater en voeg hier het beste zout aan toe in de vorm van een “sole”. Het dagelijks drinken van een sole zal je darmen helpen met helen.

 

Beweeg voldoende

De darmen varen wel bij lichaamsbeweging waardoor de doorbloeding en peristaltiek optimaal hun werk kunnen doen. Na de maaltijd kan een kleine wandeling de spijsvertering goed op gang doen laten komen.

Kauw je eten goed

Het spijsverteringsproces begint al bij het kauwen, doe dit goed en help je lichaam een handje zodat het al fijngemalen je maag binnenkomt, voorzien van speeksel. Speeksel is rijk aan amylase dat helpt bij het afbreken van alle suikers. 

Probeer ook met aandacht te eten, zonder lezen, TV of computer. Je geeft je lichaam een beter signaal dat er eten aankomt wanneer je dit met volle aandacht doet, waardoor alle spijsverteringssappen makkelijker vrijkomen.

Ontstress

Er is een sterke link tussen onze hersenen en de darmen. Wanneer we gestrest zijn kan dit direct invloed uitoefenen op de spijsvertering waardoor deze kan stagneren. Daarom is het erg belangrijk om zoveel mogelijk ontspannen door het leven te gaan: doe dingen die je leuk vindt en waarbij je de tijd vergeet, ga op tijd naar bed, lees een goed boek of kijk leuke een film.

Ontgiften

Je darmen kunnen vol zitten met tal van toxines, daarom raad ik je aan om dit artikel te lezen over het ontgiften van je lichaam.

Antibiotica

Het doel van antibiotica is om bacteriën het loodje te laten leggen. Zeker wanneer er gebruik gemaakt wordt van breed spectrum antibiotica dan kunnen ook de goede darmbacteriën verdwijnen en voor problemen zorgen. Volg in geval van antibiotica het bovenstaande protocol zorgvuldig op!

Eerste hulp bij obstipatie

Wanneer je vaak last hebt van obstipatie dan kun je ook een tijdelijke noodoplossing gebruiken, maar werk ondertussen wel aan de verbetering van je gezonde darmen.

* Neem magnesiumoxide

* Neem bitterzout

* Drink voldoende 

* Eet rauwe groenten

De lekkende darm


Deze aandoening wordt steeds bekender de laatste tijd. Gelukkig maar, want de klachten liegen er niet om: onder meer eczeem, lage weerstand en wollig denken. In de meeste gevallen treedt er een duidelijke verbetering op na het weglaten van brood (gluten) en melkproducten (caseïne). Ter ondersteuning van de darmopbouw is het supplement L-glutamine sterk aan te raden.

Zelfs autisme en ADHD worden steeds vaker gelinkt aan voeding en de conditie van de darmen. Het is zeker de moeite waard om je darmen gezond te krijgen, het geeft je meer helderheid en energie.

Op darmklachten.nl kun je op particuliere basis onderzoeken aanvragen. Ik heb hier zelf wel goede ervaringen mee. Je kunt een algemene check doen of een speciaal onderzoek naar parasieten. Parasieten kunnen ook een grote bron van problemen geven. Veel mensen zijn onbewust hiermee besmet.

 

Juglen Zwaan
www.ahealthylife.nl

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* indicates required

Incarnatiepijn in Lichtwerkers


❥ Zondag 4 oktober
  Pamela channelt Jeshua

 

Lichtactivatie Activeren van de Levensstroom


❥ Woensdag 11 - 11  Lea van der Eem

 


www.Gaia.comLichtwerkers Nederland

Lightraisers Worldwide

 

Davy en Denise Diekstra 

 

lichtwerkersnederland@gmail.com

 

NL80 INGB 0008 17 1994

 

KVK: 71273298

 

Openingstijden:

ma t/m zo 10.00 uur - 20.00 uur 

 


Disclaimer - Privacybeleid © 2012 - 2020 Lichtwerkers Nederland