Kerst enzo - Love D

Kerstdagen vind ik niet zo leuk meer. De drukte van alles, verplichtingen en verplicht samen zijn en nadenken over het leven. Is dat niet iets wat we altijd zouden moeten doen? Nadenken over het samenzijn, zonder opgeslokt worden door de sleur van het dagelijkse leven? We leven elke jaar weer naar de vakantie, feestdagen, kerstdagen etc toe. Maar is het niet allemaal 1 grote commerciële toestand geworden?

Allemaal volstoppen met eten en cadeautjes, en waarom eigenlijk? Zoveel armoede over de hele wereld en wij verdubbelen het aantal aan eten en dus dieren die geslacht worden, en cadeautjes, die vervolgens na een tijdje weer in de kast belanden. We weten van gekkigheid niet meer wat we moeten kopen voor elkaar, en schieten eigenlijk het doel voorbij. 

Kerst zou gewoon om het samenzijn moeten betekenen, iets wat de rest van het jaar ook zou mogen gebeuren. Vaker samen zijn en samen tijd voor elkaar maken en niet wachten tot een feestdag of tot een vakantie. Samen komen omdat we herinneringen willen maken en willen genieten van elkaar, iets wat we in deze snelle maatschappij te weinig doen. Weer connectie maken in liefde en echt genieten van elkaar, niet omdat het moet... maar omdat het kan! Geen verplichtingen, want dat legt weer druk op de situatie. Wat er weer voor zorgt dat je met tegenzin ergens heen gaat.

Waarderen wat je hebt

Met kerst staat iedereen vaak even stil bij bepaalde momenten, maar vaak genoeg zijn die momenten ook weer heel snel voorbij. Zo snel razen we door de dagen heen en vaak nog teveel gegeten en gedronken om vervolgens weer met nieuwe intenties af te vallen of gezond te doen in het nieuwe jaar. Elk jaar vallen we terug in dezelfde verhalen, dezelfde sleur en dezelfde patronen. Waarom? Omdat het erin gegroeid is door de jaren heen, en het is een cultuur geworden.

Laten we vaker stil gaan staan bij de dingen die we hebben en laten we vaker genieten van elkaar. Waarderen dat we een dak boven ons hoofd hebben, en onze rekeningen kunnen betalen. Gezond zijn en eten kunnen kopen, dingen die voor ons vanzelfsprekend zijn geworden. Na jaren in de bijstand en schuldhulp kan ik zeggen dat ik het echt met momenten zwaar heb, maar ik blijf opstaan en vechten. Ik blijf zien wat ik wel heb en waarderen wat ik heb.

Dat ik mijn leven zo ingericht heb dat ik niks te kort hoef te komen. En als dat gebeurd, vind er zich altijd weer een manier waarop ik weer de behoeftes kan aanvullen door hulp van anderen. Laatst kreeg ik een bon voor boodschappen in de brievenbus met 50 euro erop, zonder naam. Ik ben hier toch zo intens dankbaar voor, want diegene zal geweten moeten hebben in wat voor positie ik me bevind. Ik ben niet zielig, want ik ben een vechter en heb me altijd gered. En eerlijk gezegd zou iedereen een keer in mijn positie moeten zitten, om te weten hoe het voelt en is. Het is soms een mentale gevangenis en ik kan niet altijd doen wat ik wil in het leven. Maar als die mogelijkheid er is, dan waardeer ik het extra.

Dankbaarheid

Mijn dankbaarheid is enorm als ik denk aan de hulp die ik ontvang van het universum of sommige mensen om mij heen. Het geeft mij hoop en laat zien dat er ook mensen zijn met veel inlevingsvermogen. Ik ben ook dankbaar voor alle harde lessen van de afgelopen jaren. Ik heb regelmatig met depressies te maken gehad, en heb een aantal jaren geleden ook een paar burn-outs gehad. Dit heeft mij in deze positie gebracht, en het is niet makkelijk geweest en is het nog steeds niet. Maar het heeft mij sterker gemaakt en onafhankelijker. Ik heb veel alleen moeten doen, zeker gezien ik al bijna 7 jaar alleen ben. Maar al deze lessen zijn uiteindelijk ergens goed voor, dat weet ik zeker. En ik heb zoveel geleerd uit die diepe dalen, waar ik zo immens dankbaar voor ben. Want met al mijn 'zware' lessen, kan ik andere mensen weer helpen. En daar ben ik dankbaar voor.

Alleen en onafhankelijk

Deze kerst ben ik weer alleen en zal ik alleen 2de kerstdag met een nieuwe vriendin op pad gaan, maar geen verplichtingen en etentjes en toestanden. Een oud deel van mij voelt zich alleen, maar een nieuw deel van mij is zich aan het losbreken van dit alles. En ik besef me heel goed dat ik nooit alleen ben, want ik heb mezelf en dat zou genoeg moeten zijn. Ik ben me eigen beste gezelschap geworden en heb door de laatste jaren heen ook echt geleerd tevreden te zijn met mijn eigen gezelschap. Soms zoveel, dat ik liever alleen ben dan dat ik onder de mensen ben. Mede omdat ik op mezelf geen toestanden ervaar en geen drama's van anderen hoef aan te horen of voelen. Of terug te vallen in mijn oude verhalen, waar ik dan naartoe geneigd ben. Ik kan gaan en staan waar ik wil en wanneer ik wil, gezien ik ook geen kinderen heb. En ik hoop er ook naartoe te kunnen leven, dat ik in de toekomst kan vertrekken uit Nederland en de wereld kan gaan ontdekken. En wie weet beland ik wel ergens in Australië, gewoon omdat het kan en omdat ik onafhankelijk ben. Iets wat ik de afgelopen jaren zo heb aan moeten leren. Dus ik zie alles maar als een les of een voorbereiding tot iets groter, en blijf vertrouwen hebben in het hogere doel. Ook ik heb het met momenten zwaar en ook ik voel me met momenten alleen, maar ik weet dat ook dit voorbij gaat en ik in werkelijkheid nooit alleen ben. Ik heb hoop en ik heb vertrouwen en dat zou iedereen moeten hebben. Dus blijf jij ook hoop en vertrouwen hebben en ga je niet bij de pakken neer zitten? Blijf je vertrouwen op het hogere doel en beseffen dat alles met een reden gebeurd? En blijf je vooral in jezelf geloven en van jezelf houden? Want alleen kom je er ook, alleen mag je er zelf op vertrouwen. En voor degene die wel heilig in de kerstgedachtes geloven, wens ik hele fijne dagen toe en dat jullie volop mogen genieten van elkaars samenzijn. Want daar draait het uiteindelijk om, dat je elkaar hebt en van elkaar genieten kan.

Namaste

Love D